Ta hand om min mor

13038186_O_1

En äldre man och hans fru ska gå på en tunnelbanevagn i Seoul för att resa till ett födelsedagskalas. Han kliver på, hon blir kvar och försvinner. När hon varit borta ett tag informeras barnen och sökandet efter en mor inleds. Ta hand om min mor av Kyung-sook Shin är en berättelse om modern från olika personer och perspektiv. Vi får veta hur hon gifte sig som väldigt ung, hur hon var som fru och som mor. Hur mycket hon offrade för andra och hur lite hon tänkte på sig själv. Hur hennes styrka alltid fanns, men blossade upp särskilt vid vissa tillfällen.

Kyung-sook Shin tilldelades litteraturpriset Man Asian i mars 2012 för sin bok och det borde verkligen vara en bok för mig. Den är lågmäld, vacker och berättar om en värld jag inte känner till. Tyvärr blir det ibland som att en dimma sänker sig över berättelsen och det som tidigare var poetiskt blir bara oklart och svårt att greppa. Personerna finns där, men de befinner sig på avstånd och det är sällan de gör eller säger något som får mig att bry mig speciellt mycket om dem. Jag förstår att det är en bra bok, men den passade inte mig. Det är lågmält, finstämt och faktiskt rätt tråkigt.

6 reaktioner på ”Ta hand om min mor”

  1. Jag tyckte den var underbar! Det du beskriver som tråkigt tycker jag var stillsamt. Jag gillade verkligen det långsamma tempot, tankarna, vemodet. En väldigt fin bok, tycker jag.

    1. Jag brukar verkligen tycka om det långsamma och vet att många tyckte om den här, men den passade inte mig tyvärr.

  2. Jag tyckte den var en riktig lite pärla! Men, jag känner igen det där med att man förstår att en bok är bra trots att man inte själv får någon större känsla för den. Händer ju lite då och då det där.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: