Om en varm sommar

instructions-for-a-heatwave

Äntligen fick jag tummen ur att läsa Instructions for a heatwave av Maggie O´Farrell och det är jag mycket glad över. Det är nämligen en helt fantastisk bok om en ovanligt varm sommar i London och en familj som vid första anblick verkar rätt vanliga, men visar sig bära på en hel del hemligheter. Boken utspelar sig 1976 och visst märks det på vissa sätt att det inte är nutid, samtidigt som det mesta som händer skulle kunna hända när som helst.

Det är en av de riktigt varma sommardagarna och det råder vattningsförbud. Huvudpersonen Grettas barn är vuxna nu och två av dem bor kvar i närheten. Hon försöker ringa både sonen Michael Francis och dottern Monica, men det tar lång tid innan hon får dem att förstå vad det är hon vill. Hennes man, deras far är försvunnen och hon är orolig.

Yngsta dottern Aoife får också reda på det, men hon befinner sig långt bort i New York. Hemma har hon inte varit på länge och systern Monica har hon knappt talat med på tre år. Det står snart klart att det här är familjens svarta får. Kanske är det hennes öde som berör mig mest och det är också hennes historia som jag tror hade ändrats mest om den utspelade sig i nutid.

Under läsningen fattar jag tycke för familjemedlemmarna, även de som vid första anblick inte är så älskansvärda. Hemligheterna är många, missuppfattningarna ännu fler och vi får bakgrundsinformation om det mesta, bit för bit. Jag tycker mycket om hur O’Farrell med mycket små medel skulpterar fram en historia med många bottnar. Precis som hon brukar. Jag kan inte förstå hur jag kunde glömma bort henne så länge. Det här är nämligen riktigt, riktigt bra.

På svenska heter boken Sommaren utan regn och är utgiven av ETTA. Jag rekommenderar dig verkligen att läsa den bums!

 

2 reaktioner på ”Om en varm sommar”

  1. Tyckte också mycket om karaktärerna, men kände att något saknades i den boken.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: