Favoritförfattare del 1: Nina Bouraoui

Självklart måste jag börja med en av mina absoluta favoriter, nämligen den fransk-algeriska författaren Nina Bouraoui. Hon ges ut på svenska av Elisabeth Grate Bokförlag och har just kommit ut med sin första roman Standard, som inte är självbiografisk. Hennes andra böcker handlar om kampen för att bli sig själv och hitta den sanna kärleken. Det som gör Nina Boraoui så fantastisk är hennes språk. Egentligen händer det inte mycket i hennes böcker på ytan, mycket ägnas åt tankar och funderingar och identitet är ett återkommande tema. Den första boken jag läste var Kärlekens geografi, där Nina inleder ett förhållande med en ung man, som läst hennes böcker. Jag var helt lyrisk efter läsningen. Bäst är kanske Pojkflickan, där en ung flicka funderar över vem hon är. Är hon flicka eller pojke, algerier eller fransyska, straight eller gay?

Nina Bouraoui heter egentligen Yasmina Bouraoui och föddes i Rennes 1967, men växte delvis upp i Alger. Hon debuterade redan 1991 med La voyeuse interdite, som kom ut på svenska 1992 med titeln Förbjuden betraktelse. Boken handlar om en muslimsk flicka som revolterar mot sina föräldrar. Jag har inte läst den, men vill helt klart göra det.

Nina-Bouraoui-Foto-Raphael-Devynck-Sauvillers

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: