Det riktiga landslaget

Det-riktiga-landslaget1-300x459

När jag googlade ”spelschema fotbollsvm” fick jag en massa hänvisningar till VM för herrar 2014. För att få veta hur det VM som inleds imorgon spelas, måste en självklart söka på dam-VM, för se det har gubbarna som bestämmer sagt. Men här är tiderna i alla fall, första matchen för Sverige är mot Nigeria på måndag. Då hejar vi på Det riktiga landslaget, som Moa Svan kallar dem.

Ju mer jag läser i Mia Svans bok, desto mer förbannad blir jag. Det blir så pinsamt tydligt hur stor del av fotbollsuppmärksamheten som herrarna får trots att de, som Svan påpekar, inte har spelat ett stort mästerskap på många år och dessutom inte har mer än ett drygt 20 år gammalt brons att skryta med. Missförstå mig rätt, jag älskar att titta på fotboll, men Svan har en rejäl poäng då hon påpekar att de största stjärnorna finns i det riktiga landslaget. Hon lägger fram bevis på bevis för varför det är Pia Sundhagens landlag, inte Erik Hamréns dito, som är det riktiga landslaget. Det är Lotta Schelin som gjort flest mål och Therese Sjögran som gjort flest landskamper. Det handlar inte om Anders Svenssons bil eller Zlatan Ibrahimovics taskiga inställning till sina kollegor i det riktiga landslaget, inte heller om svenska fotbollsförbundets kassa bortförklaringar, utan om att riktigt bra idrottsutövare inte får den uppmärksamhet och cred som de förtjänar.

Jag diskuterade som så ofta fotboll med några elever i veckan och började prata om VM. EN av dem visste att det var VM i sommar. Att det faktiskt finns spelare som inte är män. Just den här personen visste faktiskt också hur bra det riktiga landslaget faktiskt är.

Nu handlar Svans bok inte bara om att könet avgör vilka förutsättningar du har som fotbollsspelare, utan också om flera av de allra bästa spelarna i Sveriges bästa fotbollslandslag just nu. Jag visste absolut allt för lite om dessa spelare, trots att namnet definitivt är välkända för mig.

Inför VM har jag därför pluggat lite och försökt få koll på de bästa spelarna, inte bara i Sverige, utan i andra landslag. Här finns tio stjärnor att hålla koll på.

Det riktiga landslaget är en intressant, välskriven och lättillgänglig bok, som jag hoppas når många läsare. Alla ungar som plöjt boken om Zlatan, borde definitivt uppmanas att läsa den här också.

7 reaktioner på ”Det riktiga landslaget”

  1. Ja, jag tycker det är lite surt att tjejerna värderas så lågt trots att de presterat bättre i senare års mästerskap än herrlaget. Synd bara att de spelar i Kanada och att matcherna då blir mitt i natten för oss. Jag är nämligen ingen nattuggla så det minskar chansen att jag ser dem.

    1. Synd med tiden! Och ja, synd att det är kön och inte prestation som räknas. Där har fotbollen mycket att lära av t.ex. skidsporten. Ingen har väl reflekterat över att Magdalena Forsberg eller Charlotte Kalla är tjejer. De var och är bra helt enkelt.

  2. Sitter just och tittar på Pia Sundhage och diskuterar damfotbollshatare med min man. Det är för eländigt att det fortfarande finns ett starkt motstånd till damfotboll. Ska bli roligt med VM trots konstiga tider.

  3. Intressant att höra om samtalet med dina elever! Trist att det även i den åldersgruppen är ett specialintresse när det är oooomöjligt att missa även för en sport-ointresserad när det är herr-vm.

    Först tänkte jag att det varit intressant om hon ställt fler folk till svars a la klassisk grävjournalistik men jag ändrade mig där efter ett tag. Det är ganska befriande att läsa en fanhyllning. Vad tänkte du om det?

    1. Tyckte också att det var rätt befriande att hon är ett så stort fan och skriver på det sättet. Tror att det är ganska effektivt. Hade det bara blivit ”gnäll” hade boken kanske avfärdats som just det.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: