Ali Smith är en vinnare

9780141025209

I onsdags avslöjades vinnaren av Bailey’s Prize for Fiction 2015. Den korta listan bestod av sex böcker och bland dem var Ali Smith min största favorit. Ibland blir det faktiskt så att favoriten vinner och det är extra kul när en författare som ofta når de korta listorna, faktiskt vinner till slut. Nu har jag inte läst hennes vinnarbok How to be both och jag vet inte egentligen om jag tycker att det är bra att juryn jämfört den med böcker av James Joyce och Virginia Woolf, men vill absolut läsa. Intressant är att det finns två versioner av boken. En som börjar med berättelsen om den unga, nutida kvinnan och fortsätter med historien om den sedan länge döda konstnären och en version där konstnärens berättelse har placerats först.

I Sverige är det Albert Bonniers förlag som gett ut Ali Smiths böcker, men hon har inte riktigt fått något genombrott här ännu och senaste boken som översattes och gavs ut var Flicka möter pojke, en del i Mytserien från 2008. Kanske tar de eller något annat förlag upp utgivningen och det hoppas jag, då det här är en författare som fler borde upptäcka. De två senaste böckerna av henne är ännu inte översatta till svenska.

 

Rulla till toppen
%d