Det som händer i skogen

detsomhander_omslag

Det som händer i skogen av Hilda-Maria Sandgren handlar om fjortonåriga Aida och hennes kompisar. De befinner sig i den del av tonåren då vissa börjar dricka och då status är viktigt. Det gäller att hitta en balans mellan att passa in och ändå vara sig själv. Ibland går det över gränsen för vad som är okej att göra och hur mycket en annan människa ska få påverka ens liv. Det handlar också om tafsande och pungsparkar, om suparfester i skogen och om att även tonåringar kan vara barnslig och dansa omkring med sin mamma i köket. Aida är en stark tjej, men inte alltid. Att vara stark är inte heller så enkelt som det kan verka.

Det jag gillar bäst är illutrationerna. Blyertsteckningarna är så välgjorda och så stämningsfulla att de ger en alldeles speciell känsla under läsningen. Jag som är en riktig textmänniska har nog aldrig läst en grafisk roman, där det är bilderna och inte orden som primärt talar till mig. När jag intervjuade Hilda-Maria Sandberg för Kulturkollo berättade hon om hur hon använder sina bilder för att styra tempot i läsningen och helsidesteckningarna har som uppgift att zooma ut från händelserna och sänka tempot. Det ger en fin effekt.

Det som händer i skogen är en grafisk roman som berör. Jag kan tänka mig att den kan passa även de läsare som i vanliga fall är skeptiska till genren. Jag skulle också hoppas att den hittar sig in i högstadieklassrum, för där kan den troligen leda till intressanta samtal och fylla en viktig funktion i vuxenblivandet.

Hilda-Maria Sandberg är en begåvad tecknare och författare och jag ser fram emot att läsa mer av henne.

Här kan du läsa hela intervjun med Hilda-Maria Sandberg på Kulturkollo.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: