Tematrio – Olästa klassiker

tematrio

Jo, visst finns det en del klassiker som jag vill/ska/borde läsa. Speciellt som svensklärare känns det viktigt att ha koll på litteraturhistorien, men det är också därför klassiker sällan blir sommarläsning. På sommaren vill jag lustläsa och möjligen slinker det ner någon klassiker, men faktum är att jag känner lite väl mycket jobbkoppling till vissa böcker, för att kunna läsa dem hur som helst.

Trots detta har jag ändå listat tre klassiker, som inte har speciellt mycket måste, krav och press förknippat med sig, som jag definitivt vill läsa vid tillfälle:

1. Pennskaftet av Elin Wägner är en bok jag tänkt läsa hur länge som helst och som jag verkligen vill läsa.

2. Djurens gård av George Orwell är en tunn liten bok och därför en bok gymnasieelever gärna ger sig på. Dags att läsa för att få lite koll på vad de där djuren verkligen håller på med. Lite lustigt att den bytt namn, för mig har den alltid varit Djurfarmen och kommer troligen att så förbli om jag inte tänker mig för.

3. Pengar av Victoria Benedictsson, för att upptäcka en författare som inte togs upp alls då jag läste litteraturvetenskap för 20 år sedan. Och hon är inte ensam. Jag vill fylla på förrådet med klassiska kvinnor, för att kunna göra min undervisning mer varierad.

 

5 reaktioner på ”Tematrio – Olästa klassiker”

  1. Djurens gård? Nä, så kan de ju inte göra. Djurfarmen heter den ju. Djurens gård låter så … Snällt? Oavsett namn så har jag bara läst utdrag ur den, men kanske borde jag läsa hela.

    1. Visst är det konstigt? På samma sätt har de i senaste översättningen ändrat Anteckningar från källarhålet till En underjordisk dagbok. Låter också lite för snällt!

  2. Å, klassiker! Vill så gärna läsa, men det kräver koncentration. I sommar ska det bli Madame Bovary (igen) och kanske Sense and Sensibility. Känner mer plikt och press när det gäller ungdomslitteratur, så klassiker är avkoppling.

    1. Jag läser varken ungdomsböcker eller klassiker på sommaren om jag inte verkligen vill läsa boken i fråga. Lite väl jobbrelaterat, för att kunna läsas för nöjes skull.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: