Tio pristagare jag vill läsa något av

Veckans tema på Kulturkollo är pristagare och trots att jag läst många författare som fått de stora litterära priserna, finns de ett rejält gäng kvar. Jag älskar ju listor och jag älskar pristagare, så här kommer en lista på pristagare vars böcker jag vill läsa. Inga borden eller måsten, bara författare och böcker jag verkligen vill stifta bekantskap med.

1. Jean Paul Sartre tilldelades Nobelpriset 1964, men tackade nej. Han är på gränsen till en borde-författare, men då flera elever visat intresse för honom i allmänhet och Äcklet i synnerhet är jag ändå nyfiken.

2. Barbara Kingsolver vann Orange Prize for Fiction 2010 för sin bok The Lacuna, som jag velat läsa länge. Ännu hellre vill jag dock läsa The Poisonwood bibel, men egentligen vill jag mest upptäcka ett författarskap som verkar intressant.

3. Ann Patchett vann samma pris 2002 för boken Bel Canto, som utspelar sig i Sydamerika. Egentligen handlar det mer om att jag hör namnet så ofta, än att jag egentligen har någon klar idé över vad hennes böcker kan ge. Egentligen kanske Run passar mig bättre, på svenska heter den Den som vakar i natten och även I undrens tid finns översatt till svenska.

4. Helen Dunmore tilldelades det allra första Orange Prize for Fiction 1996 för romanen A spell of winter. Den verkar helt okej, men den av hennes böcker som lockar mig mest är The Lie, som är ganska färsk i pocket.

5. Australiensaren Peter Carey har vunnit Man Booker Prize två gånger, 1988 för Oscar and Lucinda och 2002 för True History of the Kelly Gang. Egentligen lockar ingen av dem, men The Chemistry of tears låter bra.

6. Ben Okri är en författare jag tänkt läsa något av i tusen år. Fråga mig inte varför det aldrig blir av. Okri fick Man Booker Prize 1991 för The Famished Road. Efter lite sökande verkar det som om Modernista kommer att ge ut några av hans böcker 2015. Ett bra tillfälle att läsa kanske?!

7. Sara Stridsberg vann Nordiska rådets litteraturpris 2007 för Drömfakulteten och jag har pinsamt nog ännu inte läst något av henne, trots att jag verkligen tänkt det tusen gånger. Drömfakulteten finns redan i iPaden, så det är bara att köra. Vilket år som helst.

8. Jag är jättesugen på att läsa Jakob Wegelius två böcker om gorillan Sally, som bådas tilldelats Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Legenden om Sally Jones och Mördarens apa nu i veckan.

9. Sara Mannheimer vann Borås Tidnings Debutantpris 2009 för sin bok Reglerna. Jag skulle gärna läsa den eller Handlingen. Hennes två romaner finns i en samlingsvolym här och de skulle kunna vara perfekta Linda-böcker, eller falla platt. Värt att testa.

10. Aino Trosell är en författare jag tror skulle passa mig, men konstigt nog har jag ändå inte läst något av henne ännu. Hon har vunnit många priser, till exempel Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska deckare 2000 för Om hjärtat ännu slår. Mest sugen är jag nog på att läsa En gränslös kärlekshistoria eller En egen strand.

 

Så var de äntligen tio. Det var ganska svårt att hitta författare som jag verkligen vill läsa något av, inte bara ha läst och kunna skriva upp på en läslista. Vilka pristagare är du sugen på att stifta bekantskap med?

 

 

2 reaktioner på ”Tio pristagare jag vill läsa något av”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: