Prisade favoriter enligt O

Veckans tisdagsutmaning på Kulturkollo är en favoritprisvinnarenkät. Här kommer mina svar.

1. Nobelpriset, Augustpriset, Man Booker Prize, hur ser ditt förhållande till bokpriser ut?

Jag gillar bokpriser och gör läslistor med pristagare och nominerade, men långt ifrån alla jag vill läsa har jag ännu läst. Kanske dags för en lista att försöka följa.

2. Oscarsgalan är en höjdpunkt för många filmälskare, Guldbaggegalan en något mindre svensk version. Vilken är, enligt dig, den bästa film som blivit utnämnd till bästa film under dessa galor?

Jag ser alldeles för lite film konstaterar jag snabbt och efter att ha konsulterat listorna fastnade jag för en riktig klassiker, nämligen Gökboet, som 1976 nominerades till hela 9 Oscars och vann fyra, bästa manliga och kvinnliga huvudroll, bästa regissör och bästa film. Min favorit Jack Nicholson gör en fantastisk roll, som den rebelliska och egensinnige McMurphy.

3. Vilka är dina favoritskådisar som kammat hem stayetter?

Nicholson är som sagt en favorit och ännu längre tillbaka finns Spencer Tracy, som vann två Oscars för bästa manliga huvudroll 1938 och 1939. En kvinnlig favorit är Emma Thompson, som vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll 1993 för sin roll i Howard’s End.

4. Vilka skådespelare, som ännu inte fått priset, borde få det snarast?

En av mina absoluta skådespelarfavoriter är Robert Redford och han har visserligen vunnit en Oscar som regissör och en heders-Oscar, men faktiskt aldrig en ren skådis-Oscar. Frågan är dock om det inte är för sent nu. Inte heller Johnny Depp har vunnit någon Oscar. Det tycker jag är lite märkligt. Bland kvinnorna gillar jag Minnie Driver, men hon verkar helt gått över till TV. Tyvärr.

5. Emmy Awards är ett amerikanskt pris, ett tv-världens motsvarighet till Oscars. Vilken tv-serie är din favorit bland pristagarna?

Nu var jag tvungen att googla och har därefter kommit fram till ett gäng riktigt bra serier som inte får missas, nämligen Thirtysomething, en fantastisk serie som vann priset för bästa dramaserie 1988 och Ally McBeal, som vann priset för bästa komedi 1999. Åh, vad jag älskade den serien när den kom.

6. Att tävla i musik funkar tydligen också, det är Melodifestivalen ett exempel på. Vilken är din favorit av de låtar som tävlat?

Mitt förhållande till Melodifestivalen är komplicerat. Första gången jag fick se den var 1982, då jag och mamma såg Chips vinna. Sedan följde några år då jag följde tävlingen slaviskt. Under många år tittade jag inte alls, men nu sedn barnet fått upp ögonen för spektaklet tittar jag igen. Jag måste trots allt välja en klassiker, som jag absolut tokälskade då den kom, nämligen Diggi-loo diggi-ley med Herreys, som vann hela europaspektaklet 1984, då jag var tio år.

7. Har du någon kulturell favorit som inte hann få sin beskärda del av priser innan hen dog?

Oj, det var svårt. Gällande Nobelpriset är det definitivt så. Den danska poeten Inger Christensen är en favorit som förbisågs, liksom vår egen gigant August Strindberg. Och det finns många fler självklart.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: