Att växa upp i offentligheten

29691757_O_1

Ibland har jag funderat över det faktum att jag växte upp innan internet fanns, innan sociala medier existerade, innan mobilkamerorna, innan rykten kunde spridas och bilder delas i ett klick. Hur skönt det är att bilder från fester inte fanns, mer än möjligen i pappersform någonstans, om någon orkat ta med en kamera och sedan lämna in filmrullen. Risken var minimal att fångas på bild i en prekär situation. Inte för att jag hamnade i så många sådana, men visst finns det tillfällen som jag är glad inte förevigdes.

När Christina Wahldén skrev Kort kjol såg samhället mer ut som då jag växte upp och därför har hon nu skrivit Villig, som hon kallar ”Kort kjol 2.0”. Samma vidriga händelser, men i en annan kontext. Samma samhälle på ett sätt, då det fortfarande är tjejen som ifrågasätts, men ändå ett helt annat.

Huvudpersonen i Villig heter Nora och går i sjuan. Hon är ihop med Edvin, som går i nian. De har haft sex tidigare, men nu när Edvin vill ha sex på skolans toalett är Nora inte alls med på det. Hon förstår inte riktigt vad som händer, men Edvin verkar bli upphetsad av att hon gör motstånd. Han slår henne, drar henne i håret, vänder henne på mage på det hårda kakelgolvet och tvingar sig på henne. Nora vet att hon borde skrika, men det kommer inte ett ljud ur henne. Hon gör i alla fall måtstånd, slåss och sparkar, men det hjälper inte. När han till slut drar sönder hennes trosor och tvingar in sin kuk i henne kommer skriket. Han skriker också, men av en annan anledning, påpekar hur skönt det var, drar upp byxorna och glider ut från toaletten.

Ida har också haft sex med Edvin, på en fest då hon var aspackad. Någon filmade och lade ut filmen på YouTube och Facebook. Nora var ihop med Edvin då, hon blev förbannad och delasde filmen. Varför skulle hon inte när horan Ida snodde hennes kille. Det var bara några veckor sedan. Nu är situationen en annan.

Nora vägrar gå till skolan. Hennes mamma är orolig. Klassföreståndaren Anders ringer och undrar vad som hänt. Han såg Nora storma iväg från skolan efter händelsen med Edvin och är också orolig. Det går en månad, sedan berättar Nora för sin syster Tuva och hon tänker inte hålla tyst. Föräldrarna får veta, de ringer skolan, Tuva kontaktar lokalpressen och sedan är det igång. Edvins lillasyster Hedda blandar sig också i, liksom Edvins mamma och snart har Facebooksidan ”Fria Edvin!” över femhundra likes. Det blir tydligt hur händelsen inte bara påverkat Nora och Edvin, utan alla runt omkring dem.

Berättelserna om Nora och Ida griper tag i mig och Wahldén har utan tvekan lyckats skildra dem väl, utan att för den skulle göra språket för krångligt.  Jag är också glad att en lärare faktiskt porträtteras hyfsat väl i en ungdomsbok, det händer inte ofta. Klassföreståndaren Anders är långt ifrån felfri, men han är i alla fall mänsklig. Det är rektorn som får ta smällen, för han är verkligen helt utan stake. Den konflikträdda kuratorn Åsa är inte heller någon att hänga i granen.

Jag skulle definitivt läsa Villig med elever på högstadiet. Den är råare än Kort Kjol på ett sätt, men samtidigt mer saklig och distanserad. Christina Wahldén själv berättade på Twitter i somras att hon trodde att få lärare skulle våga läsa den och absolut inte högt, men jag skulle absolut kunna göra det. Det är en viktig bok och tyvärr väldigt aktuell.

1 reaktion på ”Att växa upp i offentligheten”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: