En fyrtioårskris av episka mått

41Od+L2z7gL

I Turning Forty av Mike Gayle träffar vi återigen Matt Beckford, som också är huvudpersonen i Turning Thirty. Helt ärligt har jag få minnen av den tidigare boken, mer än att jag gillade den då jag läste den och att huvudpersonen var densamma förstod jag inte förrän en bra bit in i Turning Forty. Inget krav att ha läst om den 30-årige Matt alltså, för att kunna uppskatta den fyrtioåriga.

Historien känns igen på flera sätt. I Turning Thirty gör Matts flickvän slut, i Turning Forty är det frun han får lära sig att leva utan. Men det är inte det enda. Då han sagt upp sig från sitt jobb får han också klara sig utan sin flashiga porsche och sin lägenhet. Inte mycket annat att göra än att flytta in hos sina föräldrar. Där dyker personer från hans förflutna självklart upp, som Gerswin, hans bästa vän och Ginny, tjejen som han aldrig riktigt fått till det med, trots att han alltid haft mer eller mindre starka känslor för henne.

Ju längre jag läser, desto tydligare blir det hur ensam Matt är och hur svårt han har att hitta ett liv som passar honom. Han är extremt säker på vad han inte vill ha, men lyckats inte komma på vad han egentligen vill ha.

Det här är inte Mike Gayles bästa bok, men det är en charmig, mycket engelsk historia om en man i kris. Bra lad-lit, trevlig underhållning, men den saknar det där lila extra som Gayle brukar bjuda på. En karaktär är dock extra charmig, nämligen Gerry, som tidigare spelat i en band som Matt gillar, men nu driver en välgörenhetsbutik. Han är en vandrande ålderskris och ibland en aning patetisk. Han är dock också den som blir Matts stöd, som alltid finns där. Det är det fina med Gayles böcker, att vänskap får ta lika stor plats som kärlek.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: