En nyfiken barnmorska

Blodssystrar-192x300

Katerina Janouch böcker om barnmorskan Cecilia Lund innehåller lika delar mycket realistiskt vardagsliv och totalt osannolika spänningsavsnitt. Egentligen är det inte fallen i sig som är osannolika, men Cecilias del av lösningen. Hon har en förmåga att lägga näsan i blöt och i den sjunde boken Blodssystrar är det värre än någonsin. Visserligen utsätter hon inte sig själv för fullt lika mycket fara som hon gjort vid andra tillfällen, men hon fattar en hel del ogenomtänkta beslut. Samtidigt är det just kombinationen av vardag och spänning som gör att jag gillar att läsa om henne.

Cecilia och John är skilda. Hon bor hos sin syster Susanne och han bor kvar i huset tillsammans med sin flickvän och assistent Nike. De leker mamma, pappa, barn och har sex. Kanske inte det liv John drömt om, men ett ganska okomplicerat sådant trots allt. Visst saknar han Cecilia, men det finns fördelar med Nike. Barnen verkar acceptera henne, även om de självklart vill ha tillbaka sitt gamla familjeliv.

Susanne är gravid och hennes man hör vi inget från, förrän han behöver pengar och hotar med att sälja huset. Riktigt så lätt kan han inte skrämma sin före detta fru, som utvecklats från en ganska intetsägande syster, till någon att räkna med. Jag gillar henne och hoppas att hon får lov att ta plats även i framtida böcker.

Mormor Sonja finns också med på ett hörn. Hon finns alltid där för Cecilia när hon behöver prata, till skillnad från mamma Christina, som visserligen håller sig nykter, men har fullt upp med tidningen som går knackigt.

Somvanligt står Cecilias jobb i centrum och i början av boken dör en mamma och hennes barn under Cecilias pass. Då det som vanligt är ont om folk måste hon lämna den här mamman i väntan på att läkaren ska komma och springa till en annan patient. Självklart känner hon sig skyldig och självklart tillsätts en utredning på sjukhuset. Den unga pappan Adrian fattar tycke för Cecilia och söker stöd hos henne. Han börjar skicka sms och Cecilia svarar. Riktigt dumt gjort, men väldigt typiskt Cecilia Lund.

Lika typiskt är det att hon tar sig in på IVA för att besöka en medvetslös, gravid, ung kvinna. En kvinna som ingen saknat. Att någon annan barnmorska skulle börja söka efter ledtrådar till vem hon är vore osannolikt, men för Cecilia är det het naturligt. Självklart hittar hon en del information och självklart tar hon onödiga risker. Trots detta kan jag inte låta bli att dras med.

Katerina Janouch är utan tvekan en skicklig författare och trots att Blodssystrar är den sjunde boken om Cecilia Lund går historien knappast på tomgång. Slutet lovar också en åttonde bok och jag kommer helt klart att läsa även den. I perioder då läsningen går trögt är det nämligen perfekt att läsa en bok i en serie. Som att umgås med en gammal vän.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: