Nanna for president

hurmanbotar

Är du en medelålders man som röstar på alliansen kanske du inte riktigt förstår det roliga med Nanna Johanssons nya bok Hur man botar en feminist. Inte heller om du är man (eller kanske kvinna för den delen) som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Är du som jag feminist, kvinna och vänsterorienterad är det här något av det roligaste som finns.

Hur botar man då en feminist? Enkelt. Man ger henne rejält med kuk självklart. Det vet väl alla att kvinnor som är feminister har fått på tok för lite kuk. Från kuken kommer nämligen ”icke feministiska endorfiner” in feministfittan De ”icke feministiska endorfinerna” sprider sig sedan i det feministiska blodomloppet och ser bland annat till att feministens armhålehår och benhår omvandlas till ett fint svall på huvudet. Och hejhopp så glömmer kvinnan alla hemska feministiska tankar. Hur det är med män som är feminister framgår inte, men kanske kan det problemet lösas på samma sätt. Minus fittan då.

Ja, Nanna Johansson går ut hårt helt klart. Ironin dryper från sidorna och hon blandar serierutor med klipp från Facebook, dejtningsajter och malkonversationer. Vi bjuds också på novellen om kriget mellan brunetter och blondiner, samt fantastiskt fina collage där alliansens pariledare blir allt från bokmärkesbarn till teletubbies. Jag är kanske barnlig, men just dessa porträtt tycker jag är vansinnigt roliga. Mer allvarligt blir det när Johansson publicerar ett mail till Kellogs där hon berättar om sin viktnedgång från 41 till 26 kg och sedan får ett uppmuntrande mail tillbaka. Det enda jag inte riktigt förstår är de sista sidornas utdrag från målarböcker. Ja, bilderna är sjukt fula, men så himla roliga är de inte.

Riktigt mycket skrattar jag däremot åt berättelsen om Bics tjejpenna och hur viktig den är för den kvinnliga delen av befolkningen som aldrig har kunnat hålla i en gigantisk manspenna själv. Jag blir provocerad av bilderna från nöjesbranschen som påminner mig om hur mycket män får gratis just bara för att de är män. Två sköna snubbar får liksom helt garanterat en egen tv-show.

Hur man botar en feminst är kanske inte boken att köpa till pappa på farsdag. Jag är i alla fall tämligen säker på att min pappa inte skulle upskatta att se alliansen som Not-so-fantastic-four, utan mest sucka lite åt alla konstiga tankar som hans dotter har. Därmed inte sagt att han är så mycket mer inskränkt än alla andra medelålders män som röstar på alliansen och fortfarande tror att Sverige är ett tillräckligt jämställt samhälle där män och kvinnor har lika stora möjligheter. I alla fall nästan.

Till mina vänner som är kvinnor, snart medelålders, som inte röstar på alliansen skulle jag däremot definitivt köpa Nanna Johanssons bok. Och till yngre kvinnor är den kanske en ännu mer uppskattad present. Johansson går över en hel del gränser, men det gör å andra sidan att hennes budskap går fram med all önskvärd tydlighet. Svenska folket behöver helt klart mer Nanna Johansson.

Texten publicerades ursprungligen på Litteraturmagazinet.

2 reaktioner på ”Nanna for president”

  1. Har nu läst flera av dina inlägg och njuter!! Åh, så bra du skriver och jag blir så sugen att läsa!!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: