Bokgeografi Israel

frimärke2

Europa verkar ha glömt andra världskriget och de främlingsfientliga, rasistiska och, i vissa fall rent nazistiska partierna, gick framåt i EU-valet. Jag känner därför att det är dags för oss att bege oss till Israel.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Israel eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag läste Exodus av Leon Uris när jag var ganska ung och lärde mig mycket om staten Israels bildande. Intressant är också Mila 18, som ger en annan sida av historien liksom Morgon i Jenin av Susan Abulhawa.

Efter attentatet av Yasmina Khadra är också en spännande bok om en man vars fru dör i en självmordsattack i Tel Aviv.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Israel. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Varför kom du inte före kriget och En mors tystnad av Lizzie Doron handlar om hennes uppväxt i Israel och i synnerhet om hennes föräldar. Meningen är att det ska komma en tredje, avslutande del.

Jag tycker också mycket om Amos Oz Hur man botar en fanatiker, en liten bok med stort innehåll och vill gärna läsa mer av honom.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Israel, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har ännu inte läst något av Etgar Keret. Som vanligt skrämmer novellformen mig lite, men jag är tämligen säker på att det här är en läsvärd författare.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Israel.

När det gäller Eurovision, så finns det ett israeliskt bidrag som sitter kvar.

 

Vad har du för israelisk kultur att bjuda på?

13 reaktioner på ”Bokgeografi Israel”

  1. Exodus läste jag också, för väldigt länge sedan. Minns bara att jag tyckte om den. Annars har det nog inte blivit så mycket israeliskt förrän Det eviga folket är inte rädda av Shani Boianjiu. Den är nog bra för rätt person, själv hade jag svårt för bristen på uppföljning av trådar och bristen på känslor, inte minst i samband med sexuella skildringar. För mig kändes den lite känslokall, liksom jag uppfattar Murakami. Annars gillar jag miljön, väldigt intressant.

    Jo, jag måste också nämna två fantastiska TV-serier som jag har för mig har sitt ursprung i Israel: In treatment och Homeland. De bästa serierna jag har sett på senare år, så det kanske är dags att börja titta på Axess.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: