Hur man botar en fanatiker

Oz_omslag-stor

Amos Oz lilla skrift Hur man botar en fanatiker delas i år ut till alla elever i år 2 på gymnasiet av Teskedsorden. En liten bok med stort innehåll. Viktigt innehåll som dessutom presenteras på ett ganska lättsamt och roligt sätt. Det här är det första jag läst av Amos Oz och den gav definitivt mersmak.

Hur uppstår fanatism?

Hur är egentligen en fanatiker?

Kan en sådan människa förändras?

Är vi fanatiker lite till mans?

Hur botar man i så fall sin egen fanatism?

Detta är frågor som Oz försöker besvara i boken. Möjligen kommer jag att avslöja lite väl mycket, så om du ska läsa den själv kanske du ska skumma resten. ;-)

Hur uppstår fanatism? Svaret är att den alltid funnits, ”fanatism är äldre än islam, äldre än kristendom, äldre än judendomen, äldre än någon stat eller regering eller politiskt system, äldre än någon ideologi eller religion i världen. […]Det handlar om den urgamla striden mellan fanatism och pragmatism. Mellan fanatism och pluralism. Mellan fanatism och tolerans.”

Fanatism är alltså motsatsen till pragmatism, pluralism och tolerans. Oz menar också att en fanatiker kan kännas igen genom sin brist på fantasi och humor. Det finns en väldigt talande historia i boken om taxichauffören som säger till Oz vän Sammy Michael  att den enda lösningen på konflikten i Israel/Palestina är att döda alla araber. Lite som när anhängare till SD menar att lösningen på alla problem i Sverige är att på något magiskt vis ta bort alla invandrare. Sammy väljer att bemöta chaufförens argument på ett insiktsfullt sätt. Han frågar:”Och vem hade du tänkt skulle döda alla araber?” Chauffören säger då att det är de israeliska judarna som måste göra det. Sammy undrar då igen vem som ska gära det, polisen, armén eller kanske ska de dela lika. Alla judar kan döda ett antal så att det blir rättvist.

”Okej anta att ni blir anvisad ett visst hyreshus i Haifa och ni knackar på hos den ene efter den andre eller ringer på dörren och frågar: ‘Förlåt, min herre eller förlåt, frun, råkar ni vara arab?’ och om de är det så skjuter du.”

Han fortsätter sedan att fråga chauffören om han skulle kunna tänka sig att även skjuta skrikande spädbarn om de råkar vara araber. Detta vill han självklart inte utan grymtar något om att Sammy är grym. Oz kontaterar i anslutning till historien att detta sätt att försöka ingjuta lite fantasi hos människor kanske kan bota fanatism. Han har inte stort hopp om det, men visst kan det vara en möjlighet.

Ett annat sätt att känna igen en fanatiker är att han eller hon bryr sig väldigt mycket om dig. Så mycket att han eller hon verkligen vill öppna dina ögon och få dig att förstå hur lite du förstår av världen. Hans eller hennes förenklade och fanatiska värld. Fanatiker drivs nämligen av önskan att skapa en bättre värld om än på ett väldigt konstigt sätt.

Förmågan att leva sig in i en annans människas liv att känna empati för andra är en förutsättning för att bota en fanatiker. Om du sett världen och träffat människor med andra erfarenheter är det svårare att vara fanatiker. Då minskar också rädslan för det okända och behovet av att klumpa ihop andra människor i grupper av ”invandrare”, ”muslimer” osv. Att leva sig in i andra människors situationer och faktiskt vara empatisk är något som alla inte kan, men som alla förhoppningsvis kan lära sig.

Oz menar att det handlar om en strid mellan ”dem som tror att rättvisa, vad de än menar med ordet rättvisa, är viktigare än  livet, och dem av oss som tror att själva livet går före många andra värden, övertygelser eller religioner.”

Är vi alla fanatiker lite till mans? Det tror jag definitivt och Majgull Axelsson skriver i det tänkvärda förordet: ”De flesta av oss har väl någon period i vårt liv då vi är fanatiskt övertygade om det ena och det andra.[…] Då vet vi att vi har rätt och alla de som inte vet samma sak har fullständigt fel.” Det gäller dock att mogna och blanda det svarta och vita lite för att få fram gråskalorna.

Jag hoppas att alla gymnasielever i årskurs 2 verkligen får ta del av den här boken och jag hoppas också att lärare runt om i landet tar tillfället i akt att diskutera fenomenet fanatism. Det finns en lärarhandledning till boken och jag ska se till att få tag på den och skriva några rader i ett annat inlägg.

Här kan du ladda ner Hur man botar en fanatiker inläst/uppläst av Jonas Karlsson.

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2009-10-18 Dags att köra det i repris då Amos Oz brukar nämnas i försnacket till Nobelpriset. Kanske är det dags i år och då vill jag ju gärna ha ett inlägg att länka till.

4 reaktioner på ”Hur man botar en fanatiker”

  1. Vad fantastiskt att dom får läsa den! Det hade jag också velat göra när jag gick på gymnasiet, men frågan ämnet kanske inte var lika aktuell på 90-talet. Dessutom kom hans skrift först 10 år senare 🙂

  2. Tycker att det är en toppenbok och med Jonas Karlssons inläsning blir den ännu bättre! Hoppas bara att budskapet når ut till alla som behöver det!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: