Bokgeografi Ryssland

frimärke2

Det går inte att bortse från Ryssland längre, efter OS och den nuvarande konflikten. Dagens resa går därför dit.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Ryssland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag är rätt kass på att läsa ryskt måste jag erkänna. I alla fall nytt ryskt och det gamla läste jag för länge sedan. En sådan är Anteckningar från källarhålet av Fjodor Dostojevskij, som jag gillade skarpt. Det finns en anledning till att vissa böcker blir klassiker.

 

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Ryska klassiker är ändå något speciellt. En gammal favorit, som jag gärna skulle återupptäcka är Anton Tjechov. Jag har läst Tre systrar och Körsbärsträdgården, men har bland annat Måsen och Damen med hunden kvar. Kanske vore biografin Tjechov och friheten intressant också. Jag läser på tok för få biografier. Men först av allt ska jag läsa Fästmön, utgiven av Novellix.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag är nyfiken på En munter begravning av Ljudmila Ulitskaja. Boken utspelar sig visserligen i New York, men handlar om ryska emigranter. Ulitskaja nominerades till Man Booker International Prize 2009 och vinnaren det året hette Alice Munro.

Jag är också nyfiken på Vladimir Sorokin, som nominerades till samma pris 2013. Hans Snöstormen gavs ut förra året.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Ryssland.

Lyran brukar köra konståkning varje vecka, men det är inte riktigt min grej. Däremot är jag fascinerad av Rudolf Nurejev och skulle gärna läsa Colum McCanns Dancer om honom.

20 reaktioner på ”Bokgeografi Ryssland”

  1. ”Ryssar är såna om gillar björkar” av Olga Grjasnowa. Minns ärligt talat inte så mycket mer än att framsidan är gul. Men jag gillar titeln…

    Angående konståkning blir det rätt enkelt för Lyran den här gången. I den världen är det enligt mig få som slår Jevgenij Plusjenko och hans Bielmann-piruett.

    1. Titeln och framsidan är fantastisk, men jag var inte jätteförtjust i boken. Författaren är från Azerbajdzjan, men det blir nog aldrig någon Bokgeografi därifrån. 😉

    1. Mästaren och Margarita är om inte annat en bra samhällskritisk bok. Bulgakov ger ganska många kängor till författarkollegor som säljer sig till Sovjetsystemet. Man måste kunna sin ryska litteratur för det. Annars är det kritik mot kyrkan och då den ortodoxa och sedan påminner den lite om Becketts absurda värld. Ja, man måste verkligen gilla magisk realism i stil med Gabriel Garcia Marquez eller Isabell Allende för att uppskatta den tror jag. Det är ju inte för alla har jag lärt mig :).

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: