Bokgeografi Kanada

frimärke2

Kanada vann hockeyguld i OS och det har varit en massa rabalder kring matchen, inte främst på grund av den svenska förlusten, utan gällande ett dopingprov som inte visade vad det borde. Kanske kan litteratur och annan kultur lugna ner våra sinnen lite.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Kanada eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag har alltid velat resa till Prince Edward Island, eller inte riktigt alltid, men sedan jag läste om Anne Shirley första gången då jag var sisådär sju-åtta år. Jag hade de två första böckerna, ett arv från mamma, som i sin tur ärvt dem från sin faster Bertha. Jag läste dem om och om igen och sedan sprang jag till biblioteket och lånade de andra delarna. Någon gång frågade bibliotekarien mig om jag visste att jag läst böckerna flera gånger redan och jag förstod ärligt talat inte frågan. Bra böcker var till för att läsas om tyckte jag då. Det var innan jag plöjde SvB:s kataloger och stressade upp mig över det faktum att jag aldrig kommer hinna läsa de böcker jag vill läsa.

Anne slog Gilbert rejält i huvudet och de blev bittra fiender. Jag inspirerades och drog en sko i huvudet på den som kallade mig glasögonorm. Det hände aldrig igen. Att jag blev lärare kan jag inte beskylla just Anne för, men kärleken till det skrivna ordet fick jag faktiskt till stor del genom L M Montgomerys andra skapelse Emily. Emilys ord ”glimten” som beskrivning av det tillfälle då man plötsligt känner sig fullständigt tillfreds och lycklig bär jag också med mig. Dags för den att dyka upp igen efter den mörka vintern.

Jag har läst böckerna om Anne och Emily vansinnigt många gånger och de har helt klart format mig.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Kanada. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

En nobelpristagare och en kandidat blir omskrivna denna vecka. Alice Munro tilldelades priset i höstas och hon var verkligen väl värd det. Det är väl förvisso alla som får det kan tyckas, men mitt hjärta klappar lite extra för denna dam som är så bra på att lyfta fram det lilla i tillvaron. Hon ger en röst till de bortglömda och hon gör det på ett synnerligen vackert sätt. Hittills har jag läst två böcker av henne, Kärlek, vänskap, hat och Brinnande livet.

Och så Margaret Atwood som var snabb att gratulera Munro, trots att kvoten för kanadensiska kvinnor nu kanske är fylld för ett bra tag framöver. Nu menar ju Englund att det inte finns någon kvot, utan att kön och nationalitet är underordnat kvalitet, men det tror jag så mycket jag vill på. Hursomhelst är Atwood en bra författare som jag gärna vill läsa mer om. Hittills har jag läst Den blinde mördaren och Kattöga.

 

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Kanada, som du inte läst, men är nyfiken på.

Och så det jag inte läst. Det finns självklart många. Jag väljer att lyfta fram författaren Malcolm Gladwell, som jag finner fascinerande. Hans senaste bok heter David och Goliat, men jag är egentligen mest sugen på Vad hunden såg och andra äventyr.

 

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Kanada.

Det går inte att gå förbi Leonard Cohen, mannen min äldste son är döpt efter. Egentligen är väl Cohen ingen hysteriskt stor idol, men jag gillar musiken, rösten och hans poesi. Jag minns att jag blev helt förälskad i honom då Stina Dabrowski intervjuade honom i det buddhistiska kloster där han bodde under en period.

En annan kanadensisk musiker jag gillar är Alanis Morissette, trots att ingen av hennes senare skivor slår debuten Jagged little pill från 1994. Helt säkert ska jag dock inte uttala mig, då jag tappat bort henne på vägen och mycket väl kan ha missat några guldkorn.

 

Dela gärna med dig av tips på litteratur och annan kultur med anknytning till Kanada.

 

 

14 reaktioner på ”Bokgeografi Kanada”

    1. Jag gillade också Fiskar ändrar riktning i kallt vatten, tror att jag lämnat kommentar hos dig, men det hände något konstigt så jag blev lite osäker.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: