En bok? Skojar du?

Maken till omöjlig fråga ges i veckans bokbloggsjerka, men jag gör ett försök.

Om du bara fick läsa en bok för resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Det skulle kunna vara bilden av helvetet för boknördar, endast en bok i resten av livet. Genast börjar jag fundera hur jag gör det här valet taktiskt riktigt och kommer osökt att tänka på The Norton Anthology of English Literature, som står i hyllan. Långt över tusen bibeltunna sidor som räcker länge. Jag har en amerikansk version också. Den innehåller mer modern litteratur och vore kanske ett bättre val. Det visade sig finnas en massa spännande antologier utgivna av Norton.

Men jag förstår ju att det egentligen är ett fuskval och om jag skulle vara tvungen att läsa en enda bok, ett verk och inte ett i flera delar (annars hade jag gjort som Carolina och valt på spaning efter den tid som flytt, eller förresten det hade jag nog inte gjort i vilket fall då första delen Swann’s värld var sanslöst tråkig. Jag hade snarare valt Per Anders Fogelströms Stad-serie, för den hade jag troligen kunnat läsa resten av livet utan att lida det minsta). En bok alltså, en jäkla bok.

Det hade ju varit smart att välja en oläst bok, men det verkar lite riskfyllt att köpa grisen i säcken just denna gång. Tänk att vara fast med en kass bok resten av livet. Annars hade James Joyce Ulysseus legat nära till hands. En lämplig ung man av Vikram Seth är den tjockaste bok jag äger och jag minns den som bra. Får jag inte välja en maffig antologi eller en serie böcker blir den alltså mitt val.

5 reaktioner på ”En bok? Skojar du?”

  1. Meh!! Det är väl klart man får fuska lite i alla fall i ett läskigt scenario som det här.
    En lämplig ung man äger jag också, minns den också som bra så den kanske kunde funka. Åtminstone till trehundratjugofyra omläsningar eller så.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: