Är det ett mirakel?

mirakelverkstaden

Mirakelverkstaden av Valérie Tong Cuong handlar om tre misslyckade figurer som träffas på Verkstaden, där Jean hjälper de som hamnat fel att hitta en bättre plats i tillvaron. Mariette, läraren som tappat allt och slutligen gått över gränsen är kanske min favorit. Jag kan förstå hennes frustration över att ha ett jobb som inte respekteras, men att örfila en unge så att han flyger ner för en trappa är kanske inte så lyckat. Att hon flyr ifrån sin odräglige make och lika hemska söner är dessutom helt förståeligt. På Verkstaden träffar hon Monsiour Mike, före detta militär och på senare år uteliggare, som nu blivit Jeans säkerhetsansvarige och Millie, som efter en olycka påstår sig ha tappat minnet. Dessa tre turas om att berätta historien om sina liv på Verkstaden och de mirakel som vid första anblick skapas där.

Mirakelverkstaden beskrivs som feelgood och det är det på många sätt, men svart, fransk sådan, inte amerikanskt glättig. Mycket av innehållet ger bra känslor, men jag får också lite magknip. Visst får många hjälp, men till vilket pris? Det är knappast av ren välgörenhet som Jean agerar som han gör. Jag kommer att tänka på ett avsnitt ur Friends där de diskuterar huruvida det finns goda handlingar som är helt osjälviska och funderar mycket på detta under läsningen.

Jag tycker om Mirakelverkstaden, men jag tycker inte att det är en alltigenom trevlig läsupplevelse. Den fick mig dock att fundera över livsval och livsglädje. Det är ett bra betyg.

 

2 reaktioner på ”Är det ett mirakel?”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: