Bokgeografi Finland

frimärke2

Jag läser just nu Ljus, ljus, ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen och därför tillägnar jag veckans bokgeografi vårt grannland i öster.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Märta Tikkanen är en intressant författare. Jag borde (vill) verkligen läsa någon av hennes nyare böcker, men får idag nöja mig med att tipsa om det böcker jag faktiskt läst. Det är dels Århundradets kärlekssaga, men vacker och smärtsam diktroman om ett förhållande som är minst sagt komplicerat och så klassikern Män kan inte våldtas, som är intressant och klart läsvärd, om än inte superbra.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag läste de första fem böckerna av deckarförfattaren Leena Lehtolainen för många år sedan, men sedan har jag tappat bort hjältinnan Maria Kallio. Synd, då hon var rätt trevlig. Bazar förlag tog över utgivningen, men jag har inte läst Var är alla flickor nu.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Kjell Westö är en författare som jag tänkt läsa länge, länge, men som jag aldrig fått tummen ur att läsa något av. Jag måste göra något åt det och helst hade jag börjat med Drakar över Helsingfors, men den verkar svår att få tag i.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Finland.

Är glas kultur? Det går liksom inte riktigt att skriva om Finland utan att nämna Ittala och Marimekko. Design av hög klass. Sedan har jag också en svaghet för alla fantastiska muminprodukter från Arabia. Såg just att det kommit plåtmuggar som är hur fina som helst.

 

Vad har du att berätta om böcker och annan kultur med finsk anknytning? Skriv ett eget inlägg eller en kommentar, så vi får dela dina tankar.

29 reaktioner på ”Bokgeografi Finland”

  1. Finland läser och översätter helt andra böcker än Sverige. De finlandssvenska författare når ofta hit. Tikkasens bok om sina föräldrar Emma och Uno är trevlig. Den senaste/ förra årets Runebergsrisvinnare köar jag för fortfarande på bibban. Oksanen är intressant, det hon skriver, han man inte vågat prata om i Finland tidigare.

  2. Jag vill också nämna Oksanen som är den första jag tänker på när det gäller finsk litteratur. Har fortfarande hennes senaste bok kvar att läsa och tyckte både Stalins kossor och Utrensning var fantastiska. Baby Jane var också bra men inte så som de andra tycker jag.
    I övrigt vet jag inte ens om jag läst någon annan författare med anknytning till Finland?

    1. Jag måste verkligen ge Oksanen en andra chans. Har bara läst Stalins kossor och gillade inte speciellt mycket. Utrensning står i hyllan!

  3. Jag ogillade Oksanens Utrensning, delar inte hennes världsbild. Påminner om flera negativa svenska författare som gör mig arg av tristess. Tyckte däremot om Kari Hotakainens Löpgravsvägen (galghumor är min humor) och några böcker av Arto Paasilinna som jag inte minns titlarna på.

    1. jo, och Fredrika Bremer och jag är födda i samma stad! Fredrika Bremer var ogift, typ 60 år och tjänade massa pengar på sina böcker, brodern skulle ha hennes pengar! Då skrev Fredrika till kungen och lagen ändrades, hon blev myndig vid 60-års ålder!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: