Loe i Kiev

912708793X

Jag har helt glömt att skriva om vår förra bokbubblarbok som var Döden och pingvinen av Andrej Kurkov, en bok som gillades av alla utom en. Ett ganska bra betyg alltså. Om du gillar Erlend Loes absurda humor kommer du också att gilla Kurkovs sätt att skriva. Den här historien är så absurd att Loe nästan ligger i lä och det gillar jag skarpt. De mest galna saker beskrivs på stort allvar och kontrasten blir effektfull.

Kurkov tar oss med till Kiev, huvudstad i ett land som verkar vara hur korrupt och våldsamt som helst. Ett actiondrama som påminner om Tarantinos filmer där det faktiskt går att sympatisera även med de mest hemska figurerna. Huvudpersonen Viktor bor ensam med en pingvin som heter Misja. Den väldigt ensamme och buttre Viktor får en vän i Misja och senare fylls hans lägenhet ytterligare då en flicka lämpas där av sin far.

En dag får Viktor erbjudande om ett nytt jobb som går ut på att skriva nekrologer om mycket kända personer så att tidningen kan spara dem för framtiden. Han får vissa direktiv av sin chef om vad de ska innehålla och klart är att de inte enbart ger en positiv bild av den omskrivna personen. Viktor uppmanas att avslöja saker som de mycket kända personerna definitivt inte vill att andra ska få reda på.

Som sagt en riktigt absurd historia och en mycket läsvärd sådan. Tydligen finns det en fortsättning som heter Pingvin försvunnen, som jag definitivt kan tänka mig att läsa om ett tag. Jag tror inte att jag orkar med en till bok om Viktor just då tempot i hans liv är så enormt högt.

 

2 reaktioner på ”Loe i Kiev”

  1. Den här boken är jag nyfiken på, har hört en del bra om den (även en del skeptiskt), kan vara dags att ge den en chans. Tack för tipset!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: