Slutspurt eller lång dags färd mot nöjesläsning

0141197927

Under året har jag studerat svenska för att få behörighet att undervisa även på gymnasiet.  Inte för att det behövs för varken mitt nuvarande eller nya jobb, men för att jag vill ha möjligheten att i framtiden jobba på gymnasiet ”på riktigt”. Just nu återstår två seminarier och en tvådelad skrivuppgift som ska handla om intertextualitet och hur man som lärare ska övertyga elever om vikten av att läsa skönlitteratur. Egentligen både spännande och viktigt, men jag börjar bli så himla trött på att läsa sådant som andra bestämt att jag ska läsa. Speciellt nu i slutet av terminen, då energin inte riktigt räcker till åt både pluggläsning och nöjesläsning.

Idag är jag hemma med sjuka barn och det är pluggläsning som gäller. Imorgon handlar seminariet om The Turn of the screw av Henry James och jag har svårt att fastna i den. En känd spökhistoria av en känd författare, men det går så trögt, så trögt. Jag varvar boken med SparksNotes och försöker tränga in i historien, men det vill sig inte. Någon som läst och kan peppa lite?

7 reaktioner på ”Slutspurt eller lång dags färd mot nöjesläsning”

  1. Ja, läs den inte som en spökberättelse utan mer som en psykologisk thriller och försök att se hur författaren manipulerar läsaren. Då blir nog The turn of the screw mer intressant. Det är en riktigt intelligent roman!

      1. Ett mycket bra tips. Vilken skruv är det som vrids ytterligare ett varv? Vad händer på riktigt? Vad utspelas bara i hennes fantasi? Vad ser pojken? Vad vill hon att han ska se? Vad säger hon att han såg, och vad har hon att vinna på att säga det? Vad vrider berättaren (inte författaren, utan berättaren) till för att imponera på lyssnarna (inte läsarna)? Det är en fascinerande roman, i synnerhet om man har möjlighet att diskutera den medan man läser den.

  2. Har läst den på svenska och…. nej tyvärr. Tyckte inte heller den grep tag. Helt ok, men inte mer. Men den är ju kort 🙂

  3. Läste den för många, många år sedan och skrev uppsats om, minns att jag verkligen gillade den när jag skrev om den, många lager. Tror på tipset du fick av Camilla ovan, psyk thriller.

  4. Det där med att plugga samtidigt som man jobbar är inte alltid så kul. Jag har en ”måste”-kurs att läsa i höst för att få ut min behörighet i psykologi. Jag både hoppas och hoppas inte på att komma in …

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: