Några pockettips för solstolen

Idag skulle jag åkt på skrivarkurs, men tyvärr blir det inget med det. Ledig är jag i alla fall och trots att mycket av tiden bör ägnas studier, tänker jag också parkera mig i solstolen med en bra bok som en försmak av sommarens läsning. Just nu läser jag Innan jag somnar av S J Watson och trots att jag bara läst ungefär hälften vågar jag mig på en rekommendation. Den är vansinnigt spännande så här långt.

Min mamma får alltid några pocketböcker inför sommaren, antingen till mors dag eller till sin födelsedag. Själv brukar jag köpa en extra hög till mig själv och inte sällan ger jag bort pocketböcker bara för att det är så kul. Här finns lite tips på bra och hyfsat färska pocketböcker med länk till inlägg jag skrivit om dem.

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru handlar om hans pappa, eller kanske om den hjälte han ser sin pappa som. Mycket stark skildring av huvudpersonen P och hans väg till frihet.

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist, en bok som jag vet att jag tjatat hål i huvudet på er om, men den är så himla bra. Även för dem som, liksom jag, inte alls gillar det övernaturliga egentligen.

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran är en rolig och tänkvärd feministisk guide. Lite väl burlesk och frispråkig ibland, men definitivt mycket läsvärd.

Little Bee av Chris Cleave handlar om ett avgörande ögonblick i flera personers liv. Vi tas med från Nigeria till London i sällskap av flyktingflickan Little Bee.

Mississippi av Hillary Jordan handlar om efterkrigstidens USA där rasismen flödar. Ett par kommer till södern för att bosätta sig på en farm och vi får följa deras liv. Mycket välskriven och gripande.

När gud var en kanin av Sarah Winman var en av de bästa böckerna jag läste förra året. En bra familjehistoria med karaktärer som är lätta att engagera sig till. Nu finns den i pocket.

Sista testamentet av James Frey är en bok som liknar få andra. Den handlar om Ben Avrohom, en mycket annorlunda man i New York som många menar är Messias. En kontroversiell och spännande bok.

Stål av Silvia Avallone tar oss med till ett Italien långt ifrån turiststråken, inte rent geografiskt, men på alla andra sätt. En mycket stark bok om vänskap.

Tid för mirakel av Karen Thompson Walker är en mycket bra ungdoms-dystopi som definitivt passar även vuxna. En briljant historia helt enkelt.

Väldigt sällan fin av Sami Said är en riktigt bra debutbok om Noha som kämpar med sin identitet och viljan att höra till, trots att han väljer att stå utanför. Utspelar sig i Sverige och Eritrea.

 

 

 

 

 

12 reaktioner på ”Några pockettips för solstolen”

 1. Bra tips! Vi har samlat de flesta på vårt lilla godisbord i butiken. Jag har även smugit in Kaninhjärta i pocket där, trots att den inte hör till vuxenavdelningen. Tur att jag har en entusiastisk chef …

 2. Åh, Innan jag somnar är ju galet bra! 🙂 Är väldigt sugen på att läsa Mississippi också 🙂

  1. Då har du mycket trevligt framför dig! Läste just ut Innan jag somnar och den höll helt klart hela vägen!

 3. Ros-Mari Edström

  Sami Said är en författare jag gillar. Läste början på Väldigt sällan fin i vintras, men tvingades lämna boken åter till bibblan. Nu har jag beställt den i pocket. Blir lite fundersam över negativa recensioner av uppföljaren, får vänta på fler omdömen.
  Stål av Silvia Avalone är ju helt underbar! Hörde den som radioföljetong nyligen, en helt fantastisk bok!! Sörjer mycket att jag nobbade hennes framträdande på författarscenen i kulturhuset här i Stockholm i vintras. Jag förstod inte då hur bra hon var. Jag gillar inte att köpa dyra inbundna böcker, men när pocketen kommer är författarbesöket bara ett minne i fjärran. Det har hänt förut. Caitlin Moran har jag inte läst än, fast jag hörde henne i fjol just på författarscenen, och har ett signerat exemplar! Något för sommarens vila?? Anyuru har jag tänkt mycket på, och boken finns på nån av mina inköpslistor, hoppas i sommar. För övrigt är det ju inte böcker som saknas, men TID. Just nu läser jag med stor uppskattning Solviken av Annika Estassy! Och inom kort ska jag bokcirkla om Kartan & landskapet av Michel Houellebecq. En ny bekaptskap.

 4. Jag har läst Innan jag somnar. En av de bästa böckerna jag läst. Ju mer man läser desto svårare är den att lägga ifrån sig. Riktigt bra bok!!

 5. Pocketböcker är verklugen en trevlig grej! Där är vi helt och fullt överens. Tack så mycket för boktipsen här ovan. Den listan ska få göra mig sällskap nästa gång jag besöker bokhandeln. Mississippi och Little Bee har jag läst, men det är böcker jag gärna skulle köpa för att ge bort.

  1. Två väldigt bra böcker! Ibland när läsningen går trögt, som den gör för mig nu, är det skönt att titta igenom läslistor och inse att jag faktiskt läst många riktigt bra böcker.

 6. Jag har precis upptäckt James Frey och hans fantastiska böcker. Tvåan står och väntar i min bokhylla men sista testamentet kommer jag definitivt att läsa så småningom.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: