Hur farligt kan det vara?

Ni vet alla flyktingar som kommer hit. De som bara vill utnyttja vårt land, lura oss och sedan ta hit alla sina släktingar för att ta över vårt land. De har egentligen inga problem alls i sina hemländer. De vill bara leva på bidrag här. Ensamkommande flyktingbarn ni vet, de har skägg och är minst 23 allihop. De lurar oss med sina historier om krig, svält, våldtäkter och de har alla samma historier. Klart de ljuger. Hur farligt kan det vara i Nigeria, Irak eller Syrien? De vill bara utnyttja och lura oss.

Eller?

Få tror på Little Bees historia om hur oljebolagen skövlar områden, hur soldaterna dödar dem som sett det och hur Little Bees syster är en av dem. Alla kommer till Storbritannien med sina historier om elände, men inte går det väl att tro på dem alla? Bäst att låsa in dem och sedan utvisa dem. Helst i tysthet, vi vill ju inte verka omänskliga.

Little Bee befinner sig på en flyktingförläggning i två år. Hon är inlåst som en brottsling, helt isolerad från det samhälle hon hoppas bli en del av. Samtidigt inser hon att Storbritannien inte är hennes land, men hoppas att en perfekt engelska ska hjälpa henne en bit på väg. Visserligen talas engelska i hennes hemland Nigeria, men det är RP, som drottningen talar hon vill lära sig.

Det går inte att läsa Little Bee av Chris Cleave utan att bli berörd. Jag tänker på mina elever och på allt jag vet att de varit med om i sina hemländer och på väg hit. Jag tänker också på allt jag inte vet. Det kan vara hur mycket som helst. Jag tänker på hur omänskligt det är att inte hjälpa dem som är i nöd och att medmänsklighet mycket väl kan vara det finaste ordet som finns. För trots allt handlar Little Bee faktiskt om medmänsklighet.

Jag tycker om sättet Cleave skriver på. Hur han låter två röster berätta varsin historia, som slutligen smälts samman. Den nigerianska flickan och den brittiska kvinnan, som visar sig ha mer gemensamt än både vi och de anar. Jag tycker om att Little Bee talar till oss, men ibland också förklarar det som hennes vänner hemma i Nigeria skulle behöva få förklarat. Jag tycker om den naiva, men ändå så kloka röst som hon har. Jag tycker helt enkelt om den här boken. Den talar direkt till mitt hjärta och gör mig både väldigt ledsen och väldigt.

 

 

5 reaktioner på ”Hur farligt kan det vara?”

  1. Oj! Har sett så mycket hajp runt den här boken att jag blivit lite skeptisk och strukit den från att läsa listan. Dumt, det förstår jag nu efter att ha läst din recension. Den sätts genast tillbaka på listan.

      1. Jag är i samma läge som Jenny, har efter bokbloggshype blivit rätt opepp på Little Bee, men nu åker den åter in på vill-läsa-listan..!

  2. Läser den som e-bok just nu, men har bara kommit ett par kapitel in i historien men det verkar lovande.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: