Möte med Marie Hjalmarsson Engelke del 2

Då intervjun med Marie Hjalmarssons Engelke gav så mycket information har jag valt att dela upp inlägget i två delar. En stor del av samtalet kom att handla om Lagerlöfs och Elkans förhållande. Första delen av intervjun hittar du här.

Sophie Elkan och Selma Lagerlöf träffades på en uppläsningsafton hos Ellen Key i Stockholm. De reste mycket tillsammans och var bland annat på Capri och besökte Axel Munthes Villa San Michele. Marie berättar stolt att hon fått ett stipendium och kommer att åka dit med sina brev under tre veckor i sommar. Ett första mål är att läsa breven fram till och med sekelskiftet då mycket händer i de båda kvinnornas liv. Hon har hunnit fram till 1898.

Att fokus på Selmas och Sophies förhållande blivit så starkt skyller Marie till viss del på SVT:s julserie från 2008 där fokus ligger helt på deras påstådda sexuella förhållande.   Serien fick en del kritik för att vara anakronistisk och tolka in får tids syn på sexualitet istället för att undersöka samtiden. Sophie Elkan skrev precis lika känslomässigt till andra kvinnor, som porträttkonstnären Hilda Lindgren och hon gjorde även längre resor tillsammans med Lindgren. Dessutom skrev Sophie Elkan dessutom mycket till Selma Lagerlöf om sitt förhållande med en belgisk, gift man. Varför skulle hon och Selma diskutera detta förhållande om de var ett par?

Då Selma skrev på sin andra roman Antikrist mirakler, reste hon och Sophie till Sicilien. Jag har inte läst boken själv, men enligt Marie finns både Elkan och hennes belgiske älskare med i boken. Selma och Sophie skriver till varandra om hur lustigt det är att ingen kan räkna ut vilka personer som boken handlar om.

Hur känd var Sophie Elkan vid förra sekelskiftet? Väldigt känd i alla fall i de kulturella kretsarna, menar Marie. Kanske till och med mer känd än Selma Lagerlöf, men bara fram tills denna fick Nobelpriset.

Vi kom självklart in på Elkans göteborgsanknytning och de adresser hon bott på. Hennes barndomshem låg på Östra Hamngatan 35 där Ticket Resebyrå ligger nu. Hon flyttade tillbaka dit efter att hennes man och dotter dog 1879. Mamman och brodern dog båda 1907 och därefter bodde Sophie Elkan på två adresser på Kungsportsavenyn och slutligen på Götabergsgatan 24 med utsikt över högskolan. Det gamla huset finns kvar, men på vilken våning och i vilken lägenhet Elkan bodde vet Marie inte, men hon hoppas finna ledtrådar till det när hon läser vidare bland breven.

Hennes dagar var aktiva. Hon vaknade vid halv åtta och använda oftast förmiddagarna till att skriva. Just John Hall var en synnerligen svårskriven bok och hon började med de lätta delarna.

Därefter gick hon ofta till Göteborgs högskola och lyssnade på någon föreläsning, eller så tillbringade hon tid på Kurs- och tidningsbiblioteket. Tidningar var viktiga och hon läste ett stort antal varje dag. Ofta var hon uppe till sent in på natten.

Sophie Elkans mamma använde den södra flygeln på Nääs slott som sommarbostad och dit kom såväl dottern som Selma Lagerlöf på besök. Lagerlöf kände och umgicks med Elkans familj, vilket Marie ser som ännu ett bevis på att de båda kvinnorna inte hade ett sexuellt förhållande. De skulle i så fall fått dölja det väldigt väl, då homosexualitet var olagligt i Sverige vid denna tid.

De två kvinnorna skrev brev fram tills Sophie Elkans död. Det sista brevet är daterat till den 2/4 1921 och tre dagar senare dog Elkan. Efter Elkans död ärvde Selma Lagerlöf såväl porslin som möbler och mycket finns bevarat i det så kallade Elkanrummet på Mårbacka.

Maries dröm är att sammanställa och ge ut Sophie Elkans brev. Det första delmålet är dock att hinna fram till sekelskiftet. I sommar har hon fått stipendium för att åka till Capri och Axel Munthes San Michele i tre veckor och då hoppas hon hinna med ett stort antal brev.

Vill du höra Marie berätta om Sophie Elkan och hennes brev till Selma Lagerlöf, så finns chansen till det 12/3 kl 15.00 på Stadsmuseets tisdagsklubb.

I maj tänker vi oss också en tur till Nääs slott som avslutning på vårens läsprojekt. Vi återkommer med detaljer längre fram!

södra flygeln

Södra flygeln på Nääs slott där Sophie Elkans mamma bodde under sommarhalvåret.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: