Några enkla klargöranden

Jag anar en konflikt i den annars så harmoniska bokbloggarvärlden. Det diskuteras antal lästa böcker 2012, läsutmaningar och inte minst tulpaner.

Jag skulle därför vilja klargöra saker och ting. För att räknas som riktig bokbloggare bör du följa dessa tio punkter:

1. Man måste tävla i antal lästa böcker och det är helt sant att den som läst flest böcker när man dör vinner.

2. Det kan också vara så att den som skrivit flest blogginlägg när man dör vinner. För säkerhets skull har jag därför snott alla andras bloggmojo.

3. Alternativt kan det vara så att vinsten går till den som läser böcker från flest länder, i flest genrer eller kanske till och med flest nobelpristagare. Kanske är det flest enbenta bisexuella lärare som är nyckeln. I så fall ligger jag jäkligt illa till.

4. Läses inte en bok innan recensionsdatum räknas den inte.

5. Läsning är inget simpelt nöje. Planering är A och O. Liksom att delta i minst 3 läsutmaningar årligen. Och de ska inte handla om böcker du vill läsa för nöjes skull.

6. Det finns inte en bokhylla som inte är värd att fotografera. Att fotot sedan ska läggas på bloggen är en självklarhet. Detsamma gäller självklart alla böcker du köpt, fått eller bytt.

7. Nyupptäcka boksläpp tweetas ut med minst två stycken OMG förutom länk till valfri internetbokhandel.

8. Var aldrig nöjd med en vinnare av ett litteraturpris om personen i fråga inte är a) kvinna b) från ett land utanför Europa c) politiskt korrekt d) all of the above

9. Det är faktiskt bäst att heta Johanna.

10. Och slutligen. Tulpaner är inte okej att ha inomhus förrän tidigast när Knut har namnsdag. Undantaget egenhändigt uppdrivna lökar till jul.

 

Frågor på det?

82 reaktioner på ”Några enkla klargöranden”

 1. Ahahaha, provokatör där!
  Och jag som altid levt efter devisen. ”She who has read the most books when she dies, still dies”

 2. Härligt att få reda på vad som gäller! Leve bokbloggarsnobbarna och alla oss andra dödliga.

 3. Ajdå, jag har länge misstänkt att jag inte är någon riktig bokbloggare och nu är det alltså bekräftat. Jag klarade bara två punkter 🙁 Måste. Bättra. Mig.

  1. Eeehh? Printat ut? En riktig bokbloggare låter sina katter doppa klorna i ett bläckhorn och kalligrafera in dessa som tatuering på underarmen… Gör om, gör rätt!

   1. Johanna, det är ju det här med kattallergi och rädslan för uteslutning om jag avslöjar den. Men jag är helt för tatueringar.

 4. Fy fan, vad körd jag är. Ska skaffa katt bara för att kompensera lite. För det glömde du. Man ska ha katt, och dricka mycket te. Det klarar jag i alla fall: pimpla te.

  1. Jag glömde inte. Har inte katt och då skulle jag ju inte vinna om den punkten var med. Te däremot kunde funka. Men inte stickning eller annat pyssligt.

 5. Jag håller naturligtvis med om allt och följer förstås alla dessa regler till punkt och pricka (och att Helena också är ett gångbart namn i bokbloggssammanhang bör påpekas). Under 2013 planerar jag att läsa en bok om dagen, minst, för att uppväga det försmädliga i att jag inte kom upp över 100-strecket 2012 😉

 6. Jättebra att du inte tog med kattuslingarna som en del bokbloggarwannabes håller sig med 😉 Jag ska försöka göra en 100-lista över de böcker man måste ha läst för att vinna.

 7. Åh, Enligt O, du är underbar! Tack för ett gott skratt! Jag måste också bättra mig så jag blir en bättre bokbloggare. Det roliga är att jag igår la ut en bild på ett bokset som jag ville ha och skrev ”ååh” och det stämmer ju in på punkt 7…

 8. fyran o trean kan ju vara lite svårt att få ihop? hur många läser nobelpristagare innan recdatum egentligen?

  o efersom inte katterna (och vinet! herregud vinet!) är med är det väl bara att avfärda felaktigheterna på listan med att ”du förstår inte det här ännnu”? 😉

 9. Hm, ja då vet man vad man ska sträva efter under det här året. En del punkter uppfyllda och en del inte. OCH jag skulle faktiskt ha hetat Johanna om inte min kusin hann först, så du uppfyller jag ju nästan det kravet – eller hur?

 10. Som vanlig läsare vill jag addera följande enkla betraktelse: (utan att ha läst övriga kommentarer). Läser gör man väl för att det är kul? 🙂 Även som bokbloggare? Så vill jag ju gärna hoppas det är. Så fort det ska bli ett tvång/en tävling/ngt slags hävdande av sig själv och sitt ego/eller vad som helst som hindrar läsandet från att vara ett rent nöje – har något gått snett någonstans på vägen. Jag skulle kunna skryta med att läsa mer än de flesta per år trots rätt så omfattande andra åtaganden, men läser gör jag inte för att impa på någon – utan för att det är kul. Dessutom – i princip bara underhållningslitteratur. Väldigt ocreddigt. Nobelpristagare göre sig icke besvär i min att-läsa-hög.

  Nej, läsa, precis som att skriva, ska vara kul, skoj, avkopplande och berikande. Så håll fanan högt.

  1. Läsa är kul. Att nörda loss är det också. Den jag driver med mest är egentligen mig själv. Jag hetsar och tävlar en del, men bara för att det också är kul och för att få igång mig själv. Inte för att jag på något sätt egentligen tycker att den som läst mest eller flest eller bäst skulle vara bättre än någon annan.

 11. O my dear god….nu fattar jag varför jag ännu inte blivit sveriges mest lästa bloggare. Jag har ju inte haft tillgång till den här eminenta listan!
  Hädanefter tänker jag:
  1. blogga om böcker som ännu inte skrivits
  2. skaffa en tedrickande katt
  3. fota alla mina böcker, min mammas böcker, alla böcker på vårt bibliotek och för säkerhets skull även de inne på stadsbiblioteket
  4. bli vän med alla världens författare (även de enbenta feministerna eller vad det var) på facebook och IRL så att jag kan få reda på deras bokskrivarplaner först av alla och skriva om dem (se punkt 1)
  5. Dela upp varje blogginlägg i tio avdelningar. Eller ett inlägg för varje mening.

  Vänta bara! Jag kommer att vinna!! Och nu ska jag bara gå och äta lite kräftor och dansa kring midsommarstången.
  (och tack för veckans skratt)

 12. Så bra att jag fick en lista på vad jag bör sträva till!
  ..men HUR ska jag kunna sluta tycka att det är ett simpelt nöje att läsa?? Det blir nog svårare än att byta namn.

 13. Haha, tack för dagens skratt! Visserligen är jag inte bokbloggare så jag kanske inte behöver ta åt mig så mycket… men boknörd ut i fingerspetsarna, frälst av Goodreads. Fördelen med att heta Johanna är att man slipper byta namn åtminstone. 😉

  Önskar dig ett fortsatt fint bok-År!

  1. Den jag driver med mest är mig själv. Jag vet att jag kan framstå som totalt tävlingsgalen, men det är bara en kul grej.

 14. Jag ligger så illa till. Vem mutar jag och med vad? En bok, en en bok av en nobelpristagare, kanske rent av nobelpristagaren själv?

 15. Underbar lista!!! Skrattade högt!

  Jag tyckte ”4. Läses inte en bok innan recensionsdatum räknas den inte.” var oerhört rolig. Och också den om tulpanerna eftersom jag helt missat den debatten (och inte riktigt vet vart jag står ännu). Det där gängfärgssystemet på bokmässan känns mer och mer angeläget att färdigställa.

  Men du jag tänkte på det där med OMG och länk till valfri internetlåda…. är det verkligen ok med valfri? Jag har länge grunnat på det… borde finns subkulturer med radikala åsikter här också. 😀

  1. Du har rätt. Valfri är lite väl fritt. Egentligen är det bästa att läsa på originalspråk, så kanske amazon ligger bra till för den engelska falangen. Det finns ju dessutom tysk och fransk amazon också. Eller är det creddigare med English Bookshop? Tycker verkligen att du ska jobba på det där med gängfärgssystemet.

 16. Bra med regler för oss som är lite nya så vi kan rätta oss in i ledet 😉
  Katt tycker borde ju ingå tycker jag. Jag har två så då får jag bra poäng!
  Jag tycker det är urkul med statistik och förbereder detaljerade numbers-dokument så jag har koll på 2013 😀

  1. Försökte lära mig numbers när jag gjorde årets diagram. Några svordomar blev det helt klart. Att gilla excel eller numbers är nästan också ett krav. Nu har ju jag gjort reglerna för att maximera mitt antal poäng. Hence avsaknad av katter.

 17. Attans skit också. Då är jag inte en riktig bokbloggare – ryker dit på flera punkter. Ok, ska öva lite mer i år på att bättra mig. 😉

 18. Helt korrekt, men du missade en detalj, man kan inte driva upp tulpaner utan att först plöjt genom tio trädgårdsböcker 🙂

 19. Men Anna är ju i alla fall ett halft Johanna. Katt går absolut inte pga allergi men har ju tre hundar de får kompensera måste prova ta med dem på kvasten i påsk.
  Tulpanerna skulle aldrig överleva… krukväxter kan klara sig…
  Och usch det där om att tävla om vem som läser mest lät väldigt tråkigt och ångestframkallande, det går ju inte att läsa om man inte vill läsa och är boken dålig så är den dålig oavsett hur många nobellpris författaren har fått. Usch och blä!
  Grymt bra inlägg!!!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: