6 december Nikolaus, Niklas

Nikolaus, jo men det är ju tomten. Och Niklas, det är min man. Inte samma person direkt, men båda får vara med på ett hörn.

Jag absolut älskar Tomten av Viktor Rydberg. Dikten som ger mig julkänslor utöver det vanliga. Och det säger en hel del, då jag inte är något stort fan av juligheter.

Min man Niklas är dagens boktipsare och han vill tipsa om Synden av Björn Ranelid. Romanen utspelar sig på Österlen och gavs ut första gången 1994. Förra året kom den i nyutgåva och den finns dessutom som e-bok. Jag har inte läst den. Faktum är att jag bara läst en bok av Björn Ranelid, nämligen Tusen kvinnor och en sorg, som också kom i nyutgåva förra året. Jag absolut älskade den. Sedan dess har den mediala personen Ranelid stått i vägen för mitt läsande. Det är synd egentligen.

Synden borde vara bra då Ranelid tilldelades Augustpriset 1994 för just denna bok. Samma år var dessutom en av mina absoluta favoritböcker Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån av Bodil Malmsten nominerad. En bok som vann över den måste vara fantastisk.

Min Niklas, och säkert många med honom, kallas ofta för Nicke. Alltså får Nicke Nyfiken vara med idag. En favorit från barndomen, som även grabbarna O gillar.

Niklas Orrenius är en viktig författare. Hans bok om Sverigedemokraterna har fått den fantastiska titeln Jag är inte rabiat. Jag äter pizza och är mycket tänkvärd. Han har också bland annat skrivit Sverige forever in my heart som jag ännu inte läst, men definitivt vill läsa.

Har du någon Nikolaus eller Niklas du vill fira idag?

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: