2 december Beata, Beatrice

Beata och Beatrice är dagens namn, denna söndag i december.

När det gäller det första namnet tänker jag bara på Beata, Dr Snuggles hushållerska.  Jag gillade serien när jag var liten, men var också lite rädd för den. Nu när jag sett några avsnitt tillsammans med mina barn har jag svårt att förstå rädslan, men lite lagom läskig är den ändå ibland. Fortfarande har jag dock för musen Norpan. Otrevlig typ. Storebror tycker att uppfinningarna är det roligaste med serien, Lillebror tycker att allt är lika roligt och gillar mest när vi tittar på den när vi är på semester.

Beatrice får representeras av hjältinnan i Simona Ahrnstedts debutbok ÖverenskommelserBeatrice Löwenström är en stark kvinna, som offrar sin kärlek och sitt eget välbefinnande, för att andra kräver det. Tiden är 1880-talets Stockholm då kvinnor inte är värda speciellt mycket och en överenskommelse mellan män kan lätt leda till bortgifte av kvinnor som inte själva har makt över sitt liv.

Har du någon Beata eller Beatrice att berätta om?

5 reaktioner på ”2 december Beata, Beatrice”

  1. Ett av mina marsvin heter Beata men någon litterär Beata kommer jag inte ihåg just nu. Den Beatrice jag senast läst om är samma Beatrice som du också skriver om. Kul initiativ!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: