1 december Oscar, Ossian

Det blir en namnsdagskalender istället för en julkalender i år. Varje dag skriver jag om böcker, författare eller litterära karaktärer som jag förknippar med det eller de namn som har namnsdag. Det kommer säkert att bli en del film och tv-serier också. Och kanske en och annan närstående.

Idag är det Oscar och Ossian som firas.

Ossians sånger går inte att bortse ifrån i detta sammanhang. Ett diktverk skrivet av James Macpherson på 1760-taket. Mcpherson själv påstod dock att det handlade om dikter från 200-talet e Kr som skalden Ossian skrivit, som nu hittats och översatts från gaeliska till engelska. Britterna hade nu fått sin Homeros, en rapsod att vara stolt över. Nu visade sig detta vara en bluff och snarare en drift med samtidens fascination av forntiden.

Jag minns att jag läste i alla fall delar av Ossians sånger när jag studerade litteraturvetenskap och de var minst sagt svårforcerade.

Oscar är den svenska versionen av Ossian. Enligt den skönlitterära boken Desirée av Annemarie Selinko påstås det vara Napoleon som föreslog att Jean Baptiste och Desirée Bernadottes son skulle heta Oscar, då han själv tyckte mycket om boken. Men så är det ju det där med den flytande gränsen mellan fiktion och verklighet. Att Napoleon tyckte om Ossians sånger säger även Wikipedia, men att han skulle ha föreslagit namnet för sin före detta fästmö och hennes man är knappast belagt. Klart är i alla fall att Oskar är ett kungligt namn i Sverige.

Har du någon Oscar eller Ossian att berätta om?

9 reaktioner på ”1 december Oscar, Ossian”

  1. Rolig idé (och återigen, förlåt för så drygt svar på din kommentar igår, var inte meningen!!). Oscar, då tänker jag på karaktären i Extremt högt och otroligt nära plus Oscar Waos korta förunderliga liv (som jag inte alls tyckte om. Boken alltså)! Ser fram emot att följa din litterära namnsdagskalender 🙂

      1. Förresten så gillade jag Oscar Wao, men inte Extremt högt… Och så bor jag i ett hus utan adventspynt. Försöker få igenom att slippa gran också, men där höll inte ungarna alls med.

  2. Boel och Oscar såklart – den mysige gamle mannen som hjälper den unga kvinnan att ta sitt förnuft till fånga och läsa de mystiska brev som anländer!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: