Betraktelser enligt O v.48

Jag skrev om glidningen mellan fiktion och verklighet för några veckor sedan. Ibland smälter fiktion och verklighet ihop. Kanske handlar det om att vi gärna vill leva i den fiktiva världen. Ta oss in till våra favoritkaraktärer och leva med dem.

Det är svårt att se Larry Hagman utan att tänka på JR. Frågan är om vi inte ibland tror att Larry Hagman faktiskt ÄR JR. Den teorin har i alla fall Malin Ullgren, som funderar kring att ”vi förstår skillnaden mellan på låtsas och på riktigt – men ändå inte”.

Malin tar också upp filmen Call girlsom jag också skrivit om, men ännu inte sett. Vi förstår att personen som kallas stadsminister i filmen inte är Olof Palme, men visst är det lätt att blanda ihop de två då så många detaljer sammanfaller.

Är det en trend att uppmana till sammansmältning av fiktion och verklighet? Jag vet att jag i litteratursamtal med mina elever inte sällan ber dem att ”fylla ut” karaktärer i en bok. Fundera över vad de tänker och känner i situationer som kanske bara beskrivs. Själv tycker jag att det är grymt roligt att vrida och vända på fiktionen och blanda den med verkligheten. Då fungerar karaktärer i böcker, på film eller i tv-serier som personer som kan lära oss något, både om oss själva och om andra.

Det betyder inte att jag tror att Larry Hagman var en elak typ som krossade sina fiender och pimplade whisky. Faktum är att jag inte har en aning om hur han var som person, men visst är det så att hans rollkaraktär påverkar mitt sätt att se på honom.

Kanske behöver karaktärerna få ett ansikte i en film eller tv-serie för att de riktigt starka känslorna ska växa och den rejäla sammanblandningen av fiktion och verklighet ska ske. Det går dock utmärkt att måla upp bilder även av litterära karaktärer och ha en relation till dem.

Så som avslutning till dessa betraktelser skulle jag vilja att ni suddade ut gränserna lite mellan fiktion och verklighet genom att besvara några frågor. Använd karaktärer från böcker, film eller tv-serier. Mina svar kommer i ett inlägg så snart jag funderat färdigt.

 

Fiktion och verklighet

1. Vilken karaktär skulle du kunna bli vän med?

2. Vilken litterär person skulle du aldrig vilja möta i verkligheten?

3.  Det är lördag och du har inga planer för kvällen. Vilken karaktär ringer du och vad gör ni?

4. Du behöver ett nytt jobb, vilken karaktär skulle du vilja arbeta med?

5. Du ska starta en bokcirkel. Vilka fyra karaktärer bjuder du in och vilken bok diskuterar ni?

6. Det är mitt i natten och du har tappat nyckeln och kan inte komma in. Vilken karaktär kontaktar du för att få hjälp?

7. Gör en resa tillsammans med en litterär person. Vart skulle du resa och med vem?

8. Om du fick gifta dig med en litterär person, vem skulle det då vara?

9. Du har problem som du skulle vilja diskutera. Vilken karaktär pratar du med?

10. Hoppa in i en bok, film eller tv-serie. Vilken väljer du och vem blir din karaktär?

 

Svara gärna du också i en kommentar eller i din blogg. Det skulle vara kul att läsa dina svar.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: