Stadsbesök: Stockholm

Jag är så seg i skallen just nu att hälften vore nog och orkar inte klura på böcker från någon exotisk stad, trots att jag gärna befunnit mig på varmare breddgrader. Idag stannar vi alltså i Sverige och närmare bestämt i vår huvudstad.

För mig var Stockholm väldigt länge synonymt med Stad-serien, skriven av Per Anders Fogelström. Jag absolut älskar böckerna om några familjer i Stockholm från slutet av 1800-talet fram till 1960-talet. En serie där staden helt klart är en av huvudpersonerna.

Lika syonymt med Stockholm är faktiskt Allsång på Skansen, trots att jag inte ens gillar det speciellt. När jag var liten däremot och Bosse Larsson körde allsång, då satt jag klistrad framför tv:n. Mina farmor köpte sånghäftena åt mig och jag sjöng med av hjärtans fröjd.

När det gäller Stockholm på film så blev det faktiskt lite svårare. Visserligen är var och varannan svensk film från just huvudstaden, men jag kan inte komma på någon som är speciellt fin eller bra. Slutligen fastnade jag för Låt den rätte komma in, som utspelar sig i ett mörkt och dystert Blackeberg.

Och visst borde det vara i Stockholms skärgård som klassikern Sommaren med Monica utspelar sig?

Låten som snurrar i skallen just nu är ingen favorit egentligen, men den har satt sig som ett plåster på hjärnan, nämligen Darins version av Stockholm. Mycket mer tycker jag dock om den här:

 


 

7 reaktioner på ”Stadsbesök: Stockholm”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: