Tio bra filmer

Tänkte att jag skulle bjuda på favoritfilmer så här i mörkret. Visserligen är det inte lika varmt och kallt där jag är, men ändå. Hittade en topp-10-utmaning hos Ellison och tänker absolut inte skriva listor om allt, men några blir det. Idag filmer som fått mig att gråta, rysa och skratta. Några svenska filmer finns inte med på listan, vill du få tips på 10 bra svenska filmer kan du klicka här.

1.  Gökboet är en gammal favorit som jag sett hur många gånger som helst. Nu var det dock länge sedan. Jag absolut älskar Jack Nicholsons rollfigur McMurphy, men skulle knappast vilja ha honom i min närhet. En riktig klassiker.

2. American History X var galet bra när den kom och jag tror att den skulle hålla fortfarande. En viktig och obehaglig film där Edvard Norton är otroligt bra.

3. Bara en natt är en smörig historia, men jag absolut älskar den. En härligt babblig film som egentligen inte handlar om någonting, men ändå är helt grymt bra. Både Ethan Hawke och Julie Delpy är riktigt bra.

4. Sjöfartsnytt såg jag och maken på en utomhusbio på Naxos sommaren 2002. En bioupplevelse utöver det vanliga och en film som jag sett många gånger till. Det är en väldigt fin film som lockar fram såväl tårar som skratt.

5. Vi som älskade varandra så mycket av Ettore Scola är en helt fantastisk film om fyra vänner i Italien. Tre män som alla älskar samma kvinna, Luciana. Den handlar också om kampen mot nazism och fascism. Med fantastiske Vittorio Gassman.

6. Reservoir Dogs var den första filmen av Quentin Tarantino som jag såg. Det var 1993 på en biograf i Brighton. På rökläktaren ska tilläggas. Jag föll totalt för både Harvey Keitel och Tim Roth. Otroligt rå, men så bra.

7. På samma biograf såg jag Cinema Paradiso och lipade ögonen ur mig. Fantastiskt bra film om en pojkes vänskap med en biografmaskinist och också en berättelse om när pojken blivit man och återvänder till sin hemby.

8. The Commitments är egentligen ännu bättre som bok, men även filmen är fantastisk. Med favoriten Colm Meaney och fantastiske Andrew Strong. En film som bjuder på grym dialog och musik.

10. Och så avslutningsvis ett klipp ur favoritfilmen Four weddings and a funeral med en favoritdikt av en favoritpoet deklamerad av en favoritskådespelare:

6 reaktioner på ”Tio bra filmer”

  1. Nummer 5 och 6 är de enda jag inte sett, de andra är favoriter. Kanske måste se de där två nu då!

  2. Många bra filmer. Just det där klippet från fyra bröllop…suck.
    En riktigt bra film är ju Gökboet. En fantastisk bok också!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: