Först bokmässa, sedan nobelpriset

På Ladbrokes kan man satsa pengar på vem som vinner nobelpriset i litteratur i år. Bob Dylan klättrar på listorna och inget ont om honom, men jag varken hoppas, vill eller tror att han får Nobelpriset i litteratur. Det är dags att priset tar sig utanför Europa och då gärna till Afrika och gärna till en kvinna. Peter Englund hävdar alltid att varken ursprung eller kön ska betydelse när pristagaren utses. Jag hävdar att det handlar om gammal vana och/eller dålig fantasi att priset nästan alltid går till en äldre man.

Inget ont om Haruki Murakami heller som fortfarande toppar listan. Han skriver bra och har redan nått en bred publik. Just därför skulle jag önska mig en annan pristagare, trots att inte heller detta att författaren ska vara läsvärd, men inte för den breda publiken, är ett kriterie.

Jag ska grotta ner mig mer i eventuella pristagare så fort bokmässan är över. Än så länge ligger fokus på den även gällande min läsning.

I oktober blir det till att läsa presumtiva pristagare för att kanske ha läst den som får priset i december. Jag gjorde ett ryck förra året också och ska se över mina läslistor inför utmaningen.

Hänger du på?

 

8 reaktioner på ”Först bokmässa, sedan nobelpriset”

      1. Verkar varit väldigt tidigt i oktober förra året. Får hitta på annat att läsa i oktober då, alternativt bekanta mig med novelpristagaren om jag inte läst något av hen.

  1. Idag slog det mig att bokfesten ju fortsätter även efter bokmässan… Jag hoppas Nobelpriset ges till någon ”okänd” som vi kan upptäcka och lära känna. När det tillkännages brukar ju meddelas på akademins hemsida inte så långt i förväg, men en torsdag i oktober handlar det om – förhoppningsvis sent så du och vi andra hinner grotta ned oss lite först 🙂

    1. Det kan väl egentligen vara vilken torsdag som helst i oktober?! Har ett par författare jag ska klämma innan tänker jag. Är kluven mellan att det blir en författare jag redan upptäckt och en jag kan få upptäcka. Så länge det är någon jag vill läsa spelar det egentligen ingen roll. Tråkigt om det blir någon som inte alls lockar som det var med Vargas Llosa.

  2. Klart vi ska läsa nobelpriskandidater! Jag hoppas det blir någon av de som jag redan läst, Nawal el Sadaawi eller Assia Djebar t ex. !

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: