Bokmässepepp del 14: Weyler Förlag

foto © Sofia Runarsdotter

Weyler förlag grundades 2007 och ger definitivt ut böcker av hög kvalitet. Bland författarna märks nobelpristagaren Imre Kertész, vars Dossier K var den första bok förlaget gav ut. Gladast är jag att jag upptäckt isländske Jón Kalman Stefánsson.

Maria Såthe är press- och säljansvarig och idag berättar hon om sin och förlagets bokmässa.

Vad har du för planer för årets mässa?

Träffa läsare, författare och branschkollegor. Att allt som rör förlagets medverkan ska gå som smort.

 

Vilka av era författare finns på plats?

Det största för oss är att vi precis till mässan ger ut Merethe Lindströms Dagar i tystnadens historia som fick Nordiska Rådets Litteraturpris 2012. Merethe inviger årets Bok & Bibliotek och kommer bli en av mässans mest uppmärksammade författare.

Vi har också Ia Genberg på plats. Förlagets andra skönlitterära debutant. Hon har mycket på gång och det är otroligt skoj. Tomas Bannerhed kommer också och han är ju fortfarande “regerande” Augustpristagare. Felicia Feldt är på plats och intresset kring hennes bok är fortfarande jättestort. Lennart Hagerfors är som alltid på plats, nu aktuell med Vägen till Khumbu. Johanna Koljonen och Andreas Ekström kommer och pratar om Carola. Maciej Zaremba kommer vara där och prata om den svenska skogens framtid. Vi ger i höst ut Maciej Zarembas texter om skogen, som till viss del varit publicerade i DN – med förord av Torgny Lindgren – det är något att hålla utkik efter.

 

Vilka böcker vill du lyfta fram från ert förlag?

Jag vill fortsätta att lyfta Agaat även om Marlene van Niekerk inte kommer till mässan. Det är viktigt när en ny säsong kommer att inte glömma böcker som ändå är så pass nya. Det går för fort i bokbranschen och böckerna har ett kort liv i blickfånget. Agaat är en av de absolut bästa böcker jag läst så den kommer jag prata om länge än.

Annars Merethe Lindström! Svante och jag håller på att läsa hela hennes författarskap för att bestämma vad vi mer ska ge ut – hon har så många bra böcker så hon är definitivt här för att stanna.

 

 Vilken författare vill du själv lyssna till?

Jag lyssnar på alla våra författare. Det ska bli häftigt att se när Merethe Lindström inviger mässan och Tomas Bannerhed när han är gäst hos Ärkebiskopen på Se människan-scenen. Se människan-scenen är en av mässans mest populära och det är Svenska kyrkan som ligger bakom den. Ärkebiskopen har en gäst om dagen där och på torsdagen är det Bannerheds tur. Vi på förlaget är otroligt stolta.

 

Vilken monter missar du inte?

Vår egen, B02:21! När jag har en stund över brukar jag rusa runt i de montrar som har barnböcker.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Jag är väldigt inne på Merethe Lindström.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Du hinner inte med så mycket som du tror. Låt det vara så och njut av det du hinner.

 

Det är inte utan att jag blir sugen på att läsa Merethe Lindström själv. Påminns också om två dåliga samveten, Korparna och Agaat, som jag verkligen vill läsa men som fortfarande står olästa. Himla dumt, då det verkar vara två galet bra böcker. Och så ett tips att ta till sig som besökare, ta det lite lugnt. 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: