Bokmässepepp del 13: Anna Fredriksson

foto: Helén Karlsson

Jag gillade verkligen Anna Fredrikssons debutbok Sommarhuset och är nyfiken på uppföljaren LyckostigenDet är dock långt ifrån ”bara” två böcker som Anna Fredriksson skrivit. Hon har varit manusförfattare sedan 1992 och skrivit till både filmer och tv-serier. Idag är det Anna Fredrikssons tur att berätta om sina böcker och sin bokmässa.

 

Du är aktuell med nya boken Lyckostigen, kan du berätta om den?

 

Det är en relationsroman som har tre huvudpersoner. Johanna är ensamstående med två tonårsdöttrar och dålig ekonomi, Calle är hennes exman som har flyttat till Stockholm och gjort en klassresa, och Fanny är hans nya sambo som umgås i välbärgade kretsar. Johanna vill att Calle ska ta större ansvar för barnen, så när hon en dag vinner en storvinst på Lotto köper hon på impuls en vindsvåning i samma hus som Calle och Fanny och flyttar in. Det vänder upp och ner på allas liv.

 

Det talas alltid om den svåra, andra boken. Upplevde du att det var svårt att skriva en uppföljare till Sommarhuset?

 

Ja, det tycker jag nog. Eftersom Sommarhuset fick ett övervägande positivt mottagande så ville jag naturligtvis inte skriva en andra bok som läsare och recensenter skulle bli besvikna på, det var lite pressande. Men jag tycker att det har gått bra och det känns väldigt skönt.

 

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?

Jag kommer att vara där torsdag till söndag. Mitt schema är inte helt spikat än men så här långt vet jag i alla fall att jag kommer att vara på Författarcentrums scen på fredagen kl 10.00 och prata om Lyckostigen, jag ska också framträda samma dag kl 18.00 på Fredagsscenen i F-hallen tillsammans med Carin Hjulström. Ämnet vi ska prata om är “Från film- och tv-världen till bokvärlden”.

På söndagen ska jag medverka i Skrivarskolan, den pågår mellan 12.00 och 17.00 och kommer att husera i Studion (plan 2) och Seminarierum 2 (plan 3). Jag är med kl 15.30-16.15 och ska tillsammans med Pelle Andersson, författare och förläggare på Ordfront, och Sören Bondeson, deckarförfattare och lärare på skrivarkurser, ge goda råd om vad man INTE bör göra när det gäller storyberättande.

 

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Oj, vad svårt. Har inte hunnit tänka på det. Men jag tror att det blir som förra året, att jag i mån av tid vandrar omkring och lyssnar på de författare jag spontant ser på olika scener. Det tycker jag är en stor del av mässans charm, den galna blandningen.

 

Vilken monter missar du inte?

Bonnierförlagens jättestora monter där mina egna böcker finns… Och så kommer jag så klart att hälsa på mitt lilla – men framgångsrika – ljudboksförlag A Nice Noise som gav ut Sommarhuset som ljudbok.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Favoritförfattare är omöjligt att svara på, men en bok jag fortfarande tycker är fantastisk är Dinas bok av norska Herbjørg Wassmo.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Ta dina skönaste skor, så att du kan gå och stå i timmar!

 

Skorådet igen och det är bra. Det kan inte sägas för många gånger. Bra också att ha olika skor om du tänkt besöka mässan i fyra dagar. Bonniers monter är ingen man missar, så ta dig en tur dit och säg hej till Anna. Jag som ännu inte läst Lyckostigen kanske ska gå dit och införskaffa ett signerat exemplar. 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: