En bok fylld av symbolik

Jag tror att jag har hittat den perfekta bokcirkelsboken för alla bokcirklare som kanske inte hinner läsa så mycket. Det är ibland svårt att hinna läsa mitt i vardagskaoset, men träffas vill alla såklart ändå, om det nu inte hade varit så pinsamt att inte ha läst boken. Nu är det ingen i min bokklubb Bokbruttorna som skäms för att inte läsa, då syftet primärt är att ses och äta en god middag. Förra träffen pratade vi en massa om böcker, men det blir inte alltid så.

Till nästa gång skulle jag därför bli glad om någon läste Den krympande hustrun av Andrew Kaufman så att jag kan diskutera den med någon. Det är nämligen ett helt otroligt annorlunda bok, som kan läsas utmärkt rakt upp och ned som en saga, men som också skulle kunna tolkas och dissekeras i det oändliga.

Jag har tänkt att läsa The tiny wife länge och då på originalspråk. För ett tag sedan fick jag den av Maria, men nästan samtidigt fick jag också den fina, svenska utgåvan, med illustrationer av Stina Wirsén. Den funkar utmärkt på svenska. Översättningen flyter på bra, inga anglicismer så långt ögat kan nå och det coola illustrationerna ger läsningen ännu en dimension.

Boken inleds med ett väldigt annorlunda bankrån på British Bank of North America i Toronto. Det är ett bankrån som kan liknas vid en Tarantinofilm gjort av Tim Burton. Totalt absurt. En man med en lila hatt (tänk Johnny Depp som Willy Wonka, det gör i alla fall jag) vandrar in på banken, skjuter skarpt i taket och hotar därmed alla som finns inne på bankkontoret. Det är dock inga pengar han vill ha av personerna i lokalen, utan ett föremål som betyder mycket för dem. Någon ger honom kort på sina barn, en annan ett hundörat exemplar av Främlingen av Camus och huvudpersonens fru ger bort sin miniräknare.

När mannen lämnar banken säger han följande:

När jag går härifrån, så kommer jag att ta 51 procent av era själar med mig. Det kommer att få underliga och bisarra följder i era liv. Men än viktigare är – och jag menar det helt bokstavligt – att ni måste lära er hur man får dem att växa igen, annars kommer ni att dö.

 

Och ja, underliga och bisarra saker börjar hända. Som titeln antyder börjar till exempel huvupersonens hustru Stacey att krympa. Hon blir mindre och mindre för varje dag. Jag kan inte sluta tänka på varför hon krymper. Vad som ska få henne att sluta krympa, att få sin själ att växa.

Runt 100 sidor behöver Kaufman för att berätta sin historia. Det är en bok som tar någon timme att läsa, men som stannar kvar i minnet länge. En bok som jag absolut tycker att du ska läsa. Den liknar nämligen ingen annan bok jag läst och jag kommer definitivt att läsa den igen och igen och igen.

6 reaktioner på ”En bok fylld av symbolik”

  1. Du har så rätt så…det är en perfekt bokcirkelbok och Andrew Kaufmans Alla mina hjältar är superhjältar hamnar i samma kategori. Den krympande hustrun http://dorasbokprat.blogspot.se/2012/07/den-krympande-hustrun.htmlhar verkligen fastnat i min hjärna. Jag ser kvinnan med lejontatueringen springandes längs gatan med lejonet efter sig och själv känner jag igen mig i kvinnan som förvandlas till godis. Jag berättar om vad den betytt för mig i lokaltidningen: http://dorasbokprat.blogspot.se/2012/07/min-bok-reportage-i-ljusnan.html

    Tydligen är hans tredje bok på väg ut på svenska. Den ser jag verkligen fram emot!!

  2. Vill läsa mer av honom och faktiskt så skulle jag vilja ha små noveller om karaktärerna som bilagor till boken. Inga facit men fler trådar. En bok som man vill prata om med någon.

      1. Gärna! Idag har jag beställt Belinda Bauers kommande. Jag gillade den förra, bra twist.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: