Vad är en ungdomsbok?

Jag är ingen ungdom längre, trots att jag ibland fortfarande tror att jag är drygt 25. Jag läser dock fortfarande böcker som skrivits för ungdomar. Jo, men du är ju lärare och måste självklart läsa böcker för att hålla dig ajour, kanske du tänker och ja så är det förvisso. Det är dock inte det enda skälet till att jag läser ungdomsböcker. Böcker som råkar handla om ungdomar och därför kategoriseras som ungdomsböcker kan nämligen ge mig lika mycket som en bok om vuxna, kategoriserad som vuxenbok.

Lotta Olsson resonerar i DN om vad just åldersrekommendationen egentligen har för betydelse. Yngre läsare tenderar att läsa böcker som är avsedda för äldre, i alla fall om man är en van läsare. Jag minns hur jag själv botaniserade i mammas bokhylla när jag var runt 10-12 år och hittade både Fogelström och Moberg, men också Jean M Auel (hemska tanke)*. Jag läste självklart också ungdomsböcker av t.ex. Cynthia Voigt, men minns inte att det fanns så många unga, svenska författare som det finns idag. Minns inte heller att jag kände igen mig så mycket i den tidens ungdomsböcker som jag faktiskt gör när jag läser idag. Beror det på att författarna är i min ålder, eller finns det helt enkelt bättre böcker som handlar om ungdomar idag?

Olsson påpekar vikten av att som vuxen faktiskt läsa ungdomsböcker:

Alla mår bra av att då och då ta ett kliv tillbaka, minnas hur man tänkte, vem man var som yngre. De yngre upplagorna av oss själva har vi alltid kvar inom oss, som ryska dockor.

 

Böcker som handlar om ungdomar, ungdomsböcker, är på inget sätt simplare eller sämre än det som kallas skönlitteratur för vuxna. Det är dags att inse det en gång för alla. För mig som svensklärare har jag en skyldighet att läsa böcker som mina elever skulle kunna tycka om, men även andra vuxna borde göra det. Många gånger finns en direkthet och en experimentlusta som jag många gånger saknar i böcker som vänder sig till äldre läsare.

Här är fem böcker om ungdomar som ingen vuxen bör missa:

Pojkarna av Jessica Schiefauer, för att den på ett annorlunda och intressant sätt diskuterar könsroller och hur de begränsar oss. En Augustprisvinnare är ändå en Augustprisvinnare.

The fault in our stars av John Green. En vansinnigt vacker kärlekshistoria som du inte får missa. Läs den också för att du får öva din engelska och för att du kommer att inse att ditt liv är väldigt bra trots allt. Den effekten har för övrigt många böcker om och för ungdomar.

Antiloper av Esther Roxberg ska du läsa för att imponeras av ett språk utöver det vanliga. Jag tror också att de flesta vuxna känner igen problematiken kring ungdomens vänskap som inte alltid följer med i vuxenlivet och hur svårt det faktiskt kan vara att bli vuxen.

13 skäl varför av Jay Asher, som formmässigt är mycket annorlunda. En död tjej berättar om varför hon tagit livet av sig på 13 kassettband. Många bra resonemang kring skuld och skam.

Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näslingliknar ingen annan bok jag har läst. Här kan man tala om experimentellt och annorlunda. Måste upplevas!

 

Här kan du läsa om fler ungdomsböcker jag har läst. Nu blir jag sugen på att plocka fram en av mina olästa böcker om ungdomar. Brukar inte läsa sådana på sommaren annars.

 

*Helt OT, men apropå just Auel läser Isobel Hadley-Kamptz (@isobelsverkstad)  Mammutjägarna och twittrar om den under hashtagen #mammut

9 reaktioner på ”Vad är en ungdomsbok?”

 1. Vilket bra inlägg! Själv är jag precis i gränslandet mellan det ålderskategorierna kallar ungdoms- och vuxenböcker. Jag läser dock hellre ungdomsböcker, eftersom det är så mycket mer fart och fläkt i dem. Jag tycker absolut att vuxna borde läsa ”ungdomslitteratur”. För att minnas hur det var, för att förstå ”dagens ungdom” bättre, och för att det nu för tiden finns väldigt mycket bra att hämta!

  Ha det fint!

  1. Tack! Tycker verkligen att det är synd att inte upptäcka så många bra böcker bara för att de råkar vara skrivna för unga.

 2. Det är lite trist det här att allt måste stoppas in i ett fack. Jag läste ju vuxenböcker när jag var undgom, då kan jag ju få läsa ungdomsböcker nu när jag är vuxen. För visst är det precis som du säger, det fanns knappt några vettiga ungdomsböcker förr och de flesta av dem hade något slags agenda, något som skulle ”pekpinnas” och moraliseras.

 3. Jag har också funderat på det där om det inte fanns så många bra unga författare när man själv var tonåring? Det känns som om det just nu finns en hel uppsjö med otroligt bra författare som verkligen skriver sådär ingenkännande att man nickar instämmande till varje sida. Tänker på Lindbäck, Thydell, Dessen med flera, med flera.
  Bra inlägg! Ska genast läsa vidare på länken också.

  1. Kommer på väldigt få svenska författare som skrev om ungdomar som levde just då, i verkligheten. Det var mycket historiska böcker och mycket elände. Hade önskat mig en Lindbäck när jag var ung!

 4. Det går aldrig att bli för gammal för s.k ungdomsböcker. Och jag är så glad för alla fina boktips jag får av andra bloggare som inte längre är 16 år men som läser böcker skrivna om 16åringar oavsett kategorisering på boken. Som nu Antiloper, Pojkarna och 13 skäl varför har jag inte läst av de du tipsar om men blev nu sugen på att läsa dem.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: