Boktips on demand del 4

Tala om en utmaning, då Bokbild-Ella vill ha boktips till sin 14-årige son. Hoppas i alla fall att någon av dessa kan passa.

Nu har väl antagligen varenda unge redan läst Cirkeln och Eld av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, men jag måste ändå tipsa om den. Och nej, bara för att huvudpersonerna är  tjejer är det absolut inte en bok endast för tjejer.

En vampyrbok för vuxna som nog kan passa en läsvan 14-åring är Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Mörk och krypande obehaglig.

Splitter av Charles Benoit handlar om Kyle som startar sitt tionde skolår, ett år då det händer väldigt mycket. Vi vet redan från början att allt kommer att gå åt helvete, men inte hur. Väldigt bra och spännande bok.

En riktig klassiker som jag älskade som ung och som jag faktiskt tror håller än är The Outsiders av S E Hinton. Den handlar om tre bröder som bor själva och som ibland har svårt att hålla sig på rätt sida om lagen. Jag absolut älskade Ponyboy, som är huvudpersonen. Bra, spännande och sorglig.

En lite annorlunda bok är En gång av Margaret Wild som både är en rätt grabbig bok och en poetiskt vacker lyrikroman. Den handlar om ett kompisgäng som fixar fester och huvudpersonen Gabe ansvarar för att få dit tjejer. Han är på många sätt en rätt obehaglig person, men ändå lätt att engagera sig i.

Hitta Violet Park av Jenny Valentine handlar om en tonårskille som hittar en urna med aska. Urnan har blivit kvarglömt i en taxi och står nu på taxifirmans kontor. Han bestämmer sig för att ta reda på vem det egentligen är som ligger i urnan. Jenny Valentine fick Guardians barnbokspris för sin debutroman. Det är hon väl värd.

Har du fler boktips till Ellas 14-åring får du gärna tipsa om dem i en kommentar.

Vill också du ha boktips speciellt för dig går det självklart bra. Lämna instruktioner i en kommentar, på Facebook eller skicka ett mail.

3 reaktioner på ”Boktips on demand del 4”

    1. Hoppas att någonting passar! Det var svårt det här, men roligt.. Har försökt gå utanför ramarna för de klassiska ”killböckerna” lite, utan att bli för sockersöt.

  1. ”Imorgon när kriget kom” (av John Marsden) är första boken i en spännande serie om ett kompisgäng som kommer tillbaka från en campingtur och förstår att det brutit ut ett krig där de bor i Australien.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: