På äventyr i Paris

Paris, chérie ˜ Så där säger folk, alltså av Ida Pyk är en riktigt snygg bok. Omslaget är superfint, typsnittet på rubrikerna ovanliga och fina. När handlingen förflyttar sig mellan Paris och Stockholm finns också illustrationer från städerna, som är riktigt fina. Små detaljer som gör stor skillnad.

Innehållet är också snyggt. En på samma gång lättsam och allvarlig bok om Alva som arbetar som modell i Paris en sommar. Direkt från Stockholm drar hon till en helt ny värld. Från ett Stockholm där livet inte alltid är det enklaste. Där det finns problem med föräldrarna och där Alva inte riktigt vet vem hon är. I Paris vet hon å andra sidan inte heller vem hon är, men kanske mer vem hon vill vara. Egentligen inte den där modellen, som Olga med det röda håret, utan en ganska vanlig tjej som lever ett romantiskt liv i Paris. Gärna tillsammans med en speciell fransman, Sébastien. Han som inte ringer och som inte dyker upp när han lovat, men som är så fantastisk ändå.

Det är egentligen inte just modellvärlden som står i fokus. Istället är det Alvas resa, både den rent fysiska från Stockholm till Paris, men också den inre resan hon gör. Långsamt, långsamt anas en förändring. Det är svårt att sätta fingret på vad det egentligen är som händer. Klart är i alla fall att Alva i Stockholm inte är densamma som Alva i Paris. På gott och ont.

Det här är en riktigt bra debut av Ida Pyk, som jobbat både som modell och designer. Det märks att hon känner till den värld hon beskriver och det är inte utan en viss bitterhet hon skildrar Alvas äventyr. Jag nöjer mig så. Risken är att jag förstör en bra läsupplevelse för er om jag babblar vidare. Det här är en bra bok helt enkelt. Läs den och köp den till en tonåring nära dig.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: