Årets bästa hittills

Jag vet inte varför jag inte läste Artighetsreglerna av Amor Towles när den kom ut i höstas. Jag uppmärksammade den i höstkatalogen och lockades av att den jämfördes med The Great Gatsby, men sedan föll den i glömska. Förra veckan stod den där på biblioteket och bad om att få komma med hem. Självklart fick den det.

I helgen började jag så läsa och det tog inte många sidor innan jag var helt fast. Jag fastnade för Amor Towles fantastiska språk och fascinerades av en udda huvudpersonstrojkan bestående av Eve, Katey och Tinker som lever livet i New York 1937.

Egentligen börjar historien långt senare, i en prolog där Katey och hennes man befinner sig på en fotoutställning. De är i övre medelåldern och när en person ur Kateys förflutna dyker upp på inte mer än två fotografier på utställningen kastas både hon och vi tillbaka i tiden till nyårsafton 1937, då hon och väninnan Eve träffar Tinker Grey för första gången.

Helt klart blir Katey både fascinerad och lite förälskad i Tinker. Efter en bilolycka där Tinker kör och Eve skadas svårt är det dock Eve som får hans tid och med tiden också hans kärlek. Nu är Artighetsreglerna så mycket mer än en vänlig kärleksroman. Under det år vi får följa de tre huvudpersonerna händer så mycket mer.

Jag förstår jämförelsen med The Great Gatsby. Eve och Katey skulle mycket väl kunnat porträtteras av Mia Farrow och Audrey Hepburn. Boken handlar nämligen inte om 30-talet, utan den tar verkligen med mig dit. Jag lever i den värld som Amor Towles skapat. Det finns något drömskt över hela historien och även om vi egentligen inte kommer någon av huvudpersonerna speciellt nära, blir de alla levande. Jag kan se Katey sitta och spela kort med sig själv i sin lilla lägenhet. Jag kan höra Eves skratt och det känns som om Tinkers blick når även mig. Jag är ett med historien och jag vill inte lämna den.

Amor Towles arbetar med små, små medel och med sin fingertoppskänsla får han historien att lyfta till oanade höjder. Det är väldigt svårt att beskriva vad det är som gör den här boken så väldigt bra. Ni får helt enkelt lita på mig. För övrigt har maj varit en läsmånad utöver det vanliga. Härligt!

I juni kommer Artighetsreglerna i pocket och jag tycker definitivt att du ska investera i ett exemplar att läsa på stranden, eller i hängmattan eller var du nu läser. Det här är nämligen årets bästa bok hittills!

15 reaktioner på ”Årets bästa hittills”

  1. Du skriver så bra om böckerna du tycker om! Känns helt plötsligt som om jag absolut måste läsa den här nu. Listan över sommarböcker blir längre och längre…

  2. Jag meddela att den redan har kommit i pocket för jag köpte mitt ex häromdagen. Jag borde egentligen också ha läst den här i höstas. Eller när jag läste om den på engelska, faktiskt. Men det är ju så, listan är lång men tiden knapp! Ibland kommer jobb och annan läsning emellan.:)

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: