Om äktenskap och likhet inför lagen

Sist, men inte minst, två artiklar som definitivt är mycket, mycket viktiga. Två artiklar som absolut inte följs av alla länder och som inte ens följs i vårt land.

Artikel 15 – Likhet inför lagen
Kvinnor och män ska vara lika inför lagen och ska behandlas lika inför domstol. Kvinnor och män ska ha lika rätt att ingå avtal, att förvalta egendom och att resa.

 

Lika inför lagen vill jag tro att män och kvinnor är i Sverige, men när det gäller domar i t.ex. våldtäktsmål är det lätt att tvivla. Läs till exempel Katarina Wennstams viktiga böcker Flickan och skulden samt En riktig våldtäktsman och fundera över hur synen på tjejer som blir våldtagna egentligen ser ut. Böckerna har några år på nacken, men är tyvärr fortfarande aktuella.

Vad hade hon på sig? Det är en viktig fråga. Vad hade han på sig? Ingen bryr sig. Hade hon druckit? Viktig fråga, då en berusad tjej får skylla sig själv. Hade han druckit? Viktig fråga, då en berusad kille kanske inte kan ta ansvar för sina handlingar. Protesterade hon tillräckligt högt? Viktig fråga då ansvaret självklart ligger på tjejen. Hörde han hennes protester? Viktig fråga, då en tjej tydligen måste protestera väldigt ljudligt för att en kille ska inse att sex under tvång inte är något tjejer går igång på.

Jag vill också återkoppla till mitt stafettinlägg och kvinnorna där. Världen är långt ifrån jämställd och de utsattas röster måste få höras. Bland de mest utsatta finns de flickor som utsätts för omskärelse.  Jag har elever som flytt från detta, som haft starka föräldrar som stått emot länge, men till slut inte orkat. Deras döttrar finns nu långt ifrån dem. Säkert har jag också elever som inte klarat sig från omskärelse, men ingen har ännu pratat om det.

Att det finns domstolar som dömer enligt en lag där kvinnor uttryckligen inte har samma status som män och bedöms därefter är skrämmande. Det ska utan någon tvekan råda religionsfrihet, men den får inte krocka med mänskliga rättigheter i övrigt.

Detta konstaterande måste också gälla nästa artikel:

 

 

Artikel 16 – Äktenskap och familjeliv
Kvinnor och män ska ha lika rätt att ingå äktenskap av egen fri vilja och lika rättigheter och skyldigheter under äktenskapet, vid eventuell skilsmässa och som föräldrar. Dessutom ska konventionsstaterna säkerställa att kvinnor och män har lika rätt att bestämma om familjeplanering och lika rättigheter i fråga om ägande och förvaltande av egendom.

 

Varje dag gifts flickor bort mot sin vilja. Det handlar inte om en handfull, utan 20.000. Varje dag. Då räknas flickor under 18. Hur många fler handlar det om?

 

 

1 reaktion på ”Om äktenskap och likhet inför lagen”

  1. Jag har inte läst Wennstams böcker (förutom Att springa) men hörde henne på bokmässan, klok kvinna!

    Jag är ju inte med i stafetten men har skrivit ett inlägg om kvinnodagen ändå.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: