En tveksam bok och ett trevlig boksamtal

I måndags träffades bokcirkeln som nu har fått namnet Bokbubblarna för att diskutera The Abstinence Teacher av Tom Perrotta. En bok som gjorde Anna och Anette vansinniga och oss andra i alla fall lite irriterade. Jag och Linda tyckte ändå att den var helt okej, medan Sophie inte gillade den alls. Bea tyckte att den började bra, men sedan tappade rejält. Jag kan hålla med lite där också.

Det börjar bra med att vi får träffa sexualkunskapläraren Ruth. Hon får en tillsägelse av skolledningen då hon talar om oralsex med sina elever. I lilla Stonewood Heights är religionen stark och några föräldrar reagerar. Skolan inför en ny läroplan för sin sexualundervisning som bygger på att lärarna ska proklamera avhållsamhet. I ett helt absurt avsnitt i boken skickas Ruth på helgkurs tillsammans med andra ”bråkstakar” till lärare för att bli övertygade om att avhållsamhetsundervnsing är den enda rätta vägen att gå.

Församlingen the Tabernacle of the Gospel Truth är drivande i kampen för både avhållsamhet och annan konservativt kristen (eller ”kristen”) påverkan på samhället. Beskrivningen av Pastor Dennis och hans församling är helt absurda och tyvärr säkert väldigt sannolika. Se bara på Tea Party rörelsen och republikanske presidentkandidaten Rick Santorum som för fram åsikter som gör mig minst sagt mörkrädd.

Självklart finns det en motpart och han heter Tim och är en av medlemmarna i Tabernaklet. Missbruket av droger och alkohol kostade honom hans äktenskap och nu är han istället gift med en ordentlig församlingsmedlem som han inte alls älskar. På fritiden coachar han ett fotbollslag där både hans och Ruth’s tonårsdöttrar spelar. När Tim samlar sina spelare till bön efter en match blir Ruth minst sagt skogstokig.

Upplagt för en rejäl historia kan man tycka och det är en helt okej bok. Tyvärr lyfter den inte helt då Perrotta lite tassar kring ämnet som säkert är mer kontroversiellt i USA än här. För mig blir det lite väl intetsägande, även om det finns många spännande trådar och intressanta uppslag. Vi hade helt klart mycket att diskutera.

Mycket rörde sig kring sex och vi försökte förstå hur sex utanför äktenskap anses så hemskt, när det mellan två gifta personer verkar vara tillåtet att göra vad som helst. Pastorns fru tipsar t.ex. Tims fru om riktigt detaljerade sexböcker om äktenskapligt sex och i slutet av boken tipsar Perrotta om webbsidor som fick mig att minst sagt höja på ögonbrynen.

Vi pratade också om religion och hur vi själva skulle reagera om en idrottstränare samlade våra barn till bön efter en match. Själv hade jag blivit upprörd helt klart.

Att vara tonårsförälder och dessutom en frånskild sådan som inte träffar sitt barn hela tiden är också något som tas upp mycket i boken. Både Ruth och Tim har svårt att få riktigt bra kontakt med sina döttrar och dessutom blir det tydligt hur svårt det är att uppfostra barn ihop med personer som inte delar ens syn på livet.

Klart är att jag gillar Perrotta tillräckligt mycket för att ge honom en chans till, men jag var långt ifrån överväldigad av denna hans sjätte bok som är något av ett nja. Extremt amerikanskt och inte alls lika humoristiskt som hans brittiska kollegor som Nick Hornby.

 

4 reaktioner på ”En tveksam bok och ett trevlig boksamtal”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: