En sanslöst vacker kärleksroman

Det är Alla Hjärtans Dag idag och då ska fokus självklart ligga på kärleken. Liten parlör för älskande av David Levithan är en kärlekshistoria utöver det vanliga. Vi får pusselbitar i form av ord från A-Ö och snart växer ett förhållande fram. Ett förhållande mellan en man och hans partner som aldrig stannar. Där huvudpersonen pendlar mellan himmel och helvete. Där det inte alltid blir som man tänkt sig och ibland så mycket bättre.

Jag har vikt löjligt många hundöron i den här boken. Dels för att det finns så snygga engelska ord i alfabetet, men självklart också för att det vimlar av vackra formuleringar som jag vill återkomma till. Alfabetet finns kvar på engelska, med med orden i svensk översättning. En bra lösning. Jag läser från aberrant till zenith och både skrattar och gråter. Jag läser snabbt, snabbt för att komma vidare, men tar en paus ibland för att boken inte ska ta slut.

Det är svårt att i ord förklara hur fantastiskt bra den här boken är. Den måste upplevas. Jag tänker dock bjuda på några citat för att visa hur boken är uppbyggd.

autonomy

”Jag vill att mina böcker ska få sina egna hyllor”, sa du, och det var så jag begrep att det skulle funka att bo tillsammans.

 

För visst vill huvudpersonen vara lycklig och bo ihop med sin kärlek. Han vill att det ska fungera.

cocksure

Vi går in på baren och du är medveten om alla blickar som riktas mot dig.

Vi går in på baren och jag är också medveten om alla blickar som riktas mot dig.

Hos dig övergår det i självförtroende. Men hos mig?

Allt jag kan känna är tvivel.

 

Självförtroende är en brist hos huvudpersonen helt klart. Det är inte bra för ett förhållande, men vems fel är det att det ibland knakar i fogarna? Att det ibland är svårare än det borde vara?

jerk

”Det kan inte fortsätta”, säger jag. ”Du måste sluta såra mig. Jag pallar inte. Jag pallar faktiskt inte.”

”Jag vet att du inte pallar”, säger du. ”Men är det verkligen mitt fel?” […]

 

Ibland förklaras orden med några få meningar, ibland med en längre text. Tillsammans bildar dessa ordförklaringar inte bara en parlör för älskande, utan en alldeles underbart fin historia om det vackra och det fula med kärleken. Läs, läs, läs!

5 reaktioner på ”En sanslöst vacker kärleksroman”

  1. Jag såg att Göteborgs stadsbibliotek ställt denna bok på Tonår… Är detta inte hans första vuxenbok? Kan en författare inte lämna ungdomshyllan om man väl tagit sig in där? Mycket sugen på att läsa så nu står jag i alla fall på kö. (Kul ändå att det är kö på böcker – även om man vill ha den direkt!)

    1. Det är en vuxenbok, men det kanske är svårt att lämna ungdomshyllan som du säger. Gillade den mycket och ströläser lite i den ibland!

  2. Jag undrade just hur de skulle lösa det med orden, men att behålla de engelska låter smart. Tror att jag möjligtvis föredrar Levithan på engelska, men ser fram emot den här, oavsett språk. Så ska läsa! Definitivt!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: