Han den där Gardell

Idag hyllar Fiktiviteter en av mina favoritförfattare och du kan kika in hos henne för att få läsa mer. Jag kommer också att bjuda på lite andra gardelliga inlägg under dagen.

Jag hade från början svårt att få ihop den hysteriskt roliga, men samtidigt helt galna, komikern Jonas Gardell  med den känslige och brutalärliga författaren Jonas Gardell.

Jag såg honom skämta om hemska, gröna gymnastikgolv på TV i början av 90-talet och läste Passionsspelet från 1985 ungefär samtidigt. Ytterligheter, men samtidigt en helt naturlig kombination. Alltid ärlig, alltid brutal och mitt i eländet alltid rolig.

Jag gick på gymnasiet när jag fastnade rejält för Jonas Gardell som författare. Den första boken som jag verkligen älskade var Fru Björks öden och äventyr, som då var ganska ny. Jag minns att jag skrev en text om den med titeln ”Riksbög porträtterar hemmafru” och att jag fascinerades av att en ung, arg man valde att skriva en bok ur en medelålders kvinnas synvinkel. Visst är det genialt? Genom en helt annan person får Gardell ändå fram ett väldigt tydligt budskap. Det handlar om att välja livet och inte nöja sig med en medioker tillvaro. På sin hemsida skriver Gardell om att boken varit på väg att filmas flera gånger, men att det aldrig  blivit så. Det är synd då det hade kunnat bli en både cool, rolig och tragisk film i bästa ”Thelma och Louise anda”.

Och sen kom Juha i all sin prakt då de tre flopparna Bruse äntrade scenen i och med En komikers uppväxt. En bok som jag läst så många gångar att jag nästan slutat förstå hur bra den är. Tyvärr kanske så många skolever tvingats läsa den och därmed inte alls insett att det är stor litteratur det handlar om. Om hunger är den bästa kryddan är tvång det definitivt inte då det handlar om läsning. Eller annars heller för den delen.

Det handlar om att sätta skrattet i halsen så ofta att det nästan fastnar där. Hur det genom skämt kan gå att komma åt så mycket mer allvar. Jonas Gardell är en mästare på detta. Mest gillar jag kanske när han bara är brutalt frispråkig, som när han i en av sina shower sjöng den briljanta låten ”I’m gonna fuck you ’til you stay fucked” döpt efter en replik ur en porrfilm om jag inte minns fel, för att några minuter därefter vara hur allvarlig som helst.

För mig är Jonas Gardell inte främst författare eller komiker, utan en balanskonstnär utan dess like.

 

3 reaktioner på ”Han den där Gardell”

  1. Definitivt en balanskonstnär. Jag har lange, precis som du, fascinerats av hans mod och förmåga att skriva ur oväntade perspektiv som med fru Björk och den gamla kvinnan i Frestelsernas berg.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: