Fantastisk fisk mättar många

Kurt är truckförare. Han har varit truckförare i många år. Han tyckte aldrig om skolan, men att köra truck det gillar han. Kurts gula truck är så fin att människor applåderar när han kör förbi. Kurt arbetar i hamnen och kör sin truck fram och tillbaka längs kajen hela dagarna.

Kurt har mustasch och en trevlig fru som heter Anne-Lise. Hon ritar stora och små hus. De har tre barn, Helena som är supersmal, Lill-Kurt som är så lik sin pappa att han omöjligen kunde få ett annat namn och så Bud, lillebror som fått ett namn efter någon amerikansk tv-serie som Anne-Lise har sett.

En helt vanlig dag åker Kurt från det fina huset som Anne-Lise har ritat till kajen med sin truck. På kajen finns en gigantisk fisk. Det ska inte finnas någon fisk på kajen och därför får Kurt den av sin chef. Fisken får följa med hem då den både är stendöd och gratis. Anne-Lise lovar att sätta på potatisen och sedan äter familjen en bit av fisken och det är det godaste de någonsin ätit. Problemet är bara att den inte får plats någonstans.

Familjen bestämmer sig då för att resa runt jorden med Kurts truck lastad med den stora fisken. De drar från land till land och äter hela tiden av fisken som konstigt nog blir godare och godare.

Erlend Loes bok Kurt och fisken är en underbart absurd historia om en osannolik familj på ett osannolikt äventyr. Jag och grabbarna O skrattade ikapp när vi läste den och de vill absolut läsa fler böcker om Kurt.

5 reaktioner på ”Fantastisk fisk mättar många”

  1. Detta är en favorit även hos oss. Dels för att boken är rolig, men sen också för att min man råkar heta Kurt och jag heter ju Anna-Lena (Anne-Lise). Dock har vi bara två barn så där faller eventuella likheter 🙂 Fantastisk högläsningsbok är det iaf.

  2. Jag älskar nästan alla böckerna om Kurt och läser dem för mitt eget höga nöjes skull. Jag minns att jag skrattade högt när jag läste ”Kurt och fisken”. Den sista ”Kurt i Kurtby” lämpar sig dock inte för barn, den påminner väldigt mycket om Knutbymorden

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: