Nobelpristagare för hela slanten

Jag ska ju plugga i vår och läsa nobelpristagare tillsammans men bland annat Paperback Lover, Lyrans Noblesser, MimmiMarie och Nobelprisprojektet. Jag har inte hunnit så mycket mer än att kolla litteraturlistan och fundera över hur jag egentligen tänkte. Jag jobbar heltid, skriver en bok, har två ungar och en blogg som ska underhållas. Maken kanske vill ha ett hej ibland också. Dessutom hatar jag att läsa sådant som jag inte bestämt själv och då kan man ju tycka att det räcker med två bokcirklar.

Trots detta ser jag väldigt mycket fram emot att läsa kursen om nobelpriset. Tur att jag är en mästare både på att läsa snabbt och att ordbajsa. Dessutom blir jag extra blank i ögonen när det vankas uppsatsskrivning med fotnoter. Det blir nog bra det här.

Tänkte försöka få lite koll på den skönlitteratur som ska läsas. Tomas Tranströmer är självklart given och jag har läst en del, men har också en del kvar. Bland annat Air Mail, en brevväxling mellan Tranströmer och Robert Bly. Någon biografi vill/ska jag också läsa. Kanske den här.

Vidare behöver jag läsa något av Elfride Jelinek, Eyvind Johnson och Mario Vargas Llosa. Kanske behöver jag också läsa om något av de andra författarna som aktualiseras och tyvärr är Gabriel Garcia Marquez bland dem och han är definitivt ingen favorit. Hundra år av ensamhet har jag läst, men det krävs nog en omläsning kanske. Lockar inte. Däremot läser jag gärna om Ensamhetens labyrint av Octavio Paz.

Läslistan ser ut som följer:

Älskade och En välsignelse av Toni Morrison. Tyvärr har jag bara läst Salomons sång och den finns inte med på listan. Gillar dock Morrison och båda böckerna verkar bra.

Romanen om Olof av Eyvind Johnson, första delen har jag hemma.

Nässlorna blomma av Harry Martinsson

Bockfesten av Mario Vargas Llosa har jag faktiskt tänkt att läsa i vilket fall.

Älskarinnorna av Elfride Jelinek som jag också gärna läser.

 

Dags att börja redan nu kanske.

 

 

7 reaktioner på ”Nobelpristagare för hela slanten”

  1. Aha! Du har hunnit kolla in vad man ska (kan?) läsa av författarna! Jag har slagits med Cambro sedan igår men ska förhoppningsvis ta mig fram där idag… Det kan vara jobbigt att läsa sånt man inte vill, men förhoppningsvis är de flesta en fröjd!

    1. Om det inte är nån specifik titel ni måste läsa av GG Márquez så kan jag rekommendera novellsamlingen Sju berättelser. De är lite annorlunda än 100 år… och om man inte gillar dem så är de i allafall korta (boken är hundra sidor lång).

  2. Jag känner lite som du, och som Lyran också påpekat, att även om det här är precis rätt kurs för mig, så är det lite mer måste-läsning än vad jag räknat med. Jag är lite orolig för ordbajseriet, har kommit ifrån det och när dessutom vissa foruminlägg ska räknas som inlämningsuppgift, är jag rädd att jag blir för pretto. Bäst vore att tänka att det är ett blogginlägg, bättre att skriva om intressanta saker än att skriva rätt saker. Om du förstår.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: