Albin har läst Bilbo

 

Jag minns att en lärare läste Bilbo av J R R Tolkien någon gång på mellanstadiet. Jag tyckte att den var sådär. Fantasy är sällan min grej och då är det tur att gästbloggare kan skriva lite om det. Idag är det Albin, ännu en niondeklassare, som recenserar.

BILBO
Titel: Bilbo
Författare: John Ronald Reul TolkienBoken handlar om en hobbit med namnet Bilbo. En hobbit är en fantasivarelse som är väldigt liten. Bilbo blir tillfrågad av trollkarlen Gandalf om han vill följa med på ett äventyr för att hitta dvärgarnas skatt. Bilbo tackar ja, för han känner att han behöver lite äventyr i sitt liv. Under denna resan som är väldigt lång träffar han nya vänner och fiender.

Boken börjar med att förklara hur huvudpersonen Bilbos personlighet är. Troligtvis har författaren valt det för att komma närmare karaktären. Jag personligen tycker att det är väldigt viktigt att veta hur han är redan i början av boken.Bilbo är en hobbit som är väldigt lat och mestadels tar det lugnt. Det är med jämna mellanrum skrivet att Bilbo hellre skulle vilja vara hemma i sin hobbithåla än att följa med på äventyr. Ett exempel på detta är som han säger i mitten av boken, ”-åå  jag önskar att jag hade varit hemma i min fåtölj vid brasan med en kopp te”. Just i detta är vi faktiskt ganska lika. Jag tycker bättre om att ta det lugnt än att trötta ut mig. Vi har också den likheten att vi båda är korta. Alla vuxna hobbitar är som ett människobarn i storlek. Vi är verkligen inte lika i det snobbiga sätt han har t.ex att han påpekar att han glömt sina näsdukar och andra saker som han egentligen inte behöver för detta äventyr.

Bilbo förändras under resan. Han tycker att det blir roligare och roligare att vara på äventyr. Ju längre in i boken man kommer, desto mindre snobbig blir han.

Berättelsen är kronologisk, vilket betyder att den går från börja till slut i tidsperspektiv. De står ett flertal gånger att de väntar i flera dagar eller stannar någonstans flera dagar. Detta antyder att det tar ganska lång tid för dem att ta sig fram till deras mål – skatten.

Boken är av genren fantasy. Den utspelas i en tid för länge sedan i en fantasivärld. Ett exempel på hur man ser att det inte är våran värld är för att det finns t.ex. alver, vättar och drakar. Ett annat exempel är att dvärgar är en helt egen ras. Hela denna resa tar flera månader, förmodligen närmare ett år. Därför hinner man lära sig om de nya sagovarelsena som existerar hobbitar, dvärgar, trollkarlar, jättar, människor som kan byta form, vättar, örnar som kan kommunicera, alver,  människor och drakar. I den här ordningen introducerar författaren också dessa varelser.Miljön i fantasivärlden Midgård är ungefär samma som i våran värld. Det finns mycket berg, mycket skog och stora gräsfält. Det finns täta skogar där ljus inte kan tränga igenom. Bilbo berättar själv om äventyret och om vad som händer på andra platser. Troligtvis har författaren valt att skriva i jagperspektiv så att man kan komma närmare karaktären. Författaren skriver som om Bilbo skrev detta, när han kom hem från äventyret.

Jag tror att författaren vill ge budskapet, att vem som helst kan vara en hjälte. Bilbo är ju en väldigt liten varelse som ingen egentligen tror mycket om under äventyret, men han hjälper dvärgarna ur knipa vid flera tillfällen. Bilbo är en fredskämpe. Han gillar inte konflikter. Under slutet av boken försöker han få fred mellan alver, dvärgar och människor. Det går inte jättebra till en början men så småningom blir det faktiskt fred mellan dem.

Ett tydligt tecken på att Bilbo är en fredskämpe, visar den del i boken på när Bilbo springer iväg mitt i natten med Torins diamant. Han ger den till alverna för att han vill att alla ska få lika stor del av skatten. När han ska gå tillbaka till dvärgarna så säger alverna att dvärgarna inte kommer förlåta honom och kanske till och med döda honom  men Bilbo svarar ´´- Jag tror inte jag bör överge mina vänner på det sättet, efter allt vi gått igenom tillsammans´´.

Jag tycker att boken är väldigt bra och spännande.Jag tycker att det var för mycket tjat om miljön och beskrivningar som jag inte tycker har så stor betydelse för berättelsens innehåll. Annars tycker jag självklart att den var värd att läsa. Om jag skulle bedöma med siffror, skulle jag säga 9 av 10 solar. När jag läst klart boken tänkte jag att det är viktigt att man inte ser ner på dem som är mindre och klenare, utan man ska ge dem en chans att se vad de kan göra.

Det finns vissa ord som jag tänker på när jag läst boken.Det är bla. girighet, själviskhet, krig, generositet, förlåtelse och hopp. Jag tänker att berättelsen visar tydligt på hur vi människor fungerar idag. Girighet kan vara en kamp om makt, och pengar (skatten i boken). Det skapar ofta krig mellan människor och mellan folkgrupper.

Girighet kan göra en människa väldigt egoistisk, vilket i sin tur kan skapa ensamhet och orättvisor. Jag tror heller inte att pengar behöver vara lycka. Att dela med sig av pengar och av sin tid kan göra att man får vänner där med känna sig rik .Bilbo hade nog önskat sig mer av skatten, vilket jag själv nog hade velat. Hans kärlek till andra människor gör att han ändå vill ge skatten till andra på ett rättvist sätt. Han gör det trots att det kostar honom viss vänskap.

Jag tror att, vad som än händer finns det alltid ett hopp även mitt i ett krig, precis som i boken.

Torin ber Bilbo om förlåtelse för att ha behandlat Bilbo illa. Torin fick förlåtelse av Bilbo.
Jag tycker att om någon ber om förlåtelse och verkligen menar det så ska man också förlåta.Det behös fler Bilbo i världen tycker jag. Flera generösa människor som vill andra väl.Jag hoppas att jag kan bli en av dem. Jag vill bli som Bilbo.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: