Lucka nummer 4 Sandra Gustafsson

Bakom dagens ”lucka” gömmer sig fina författaren Sandra Gustafsson som debuterade med den självbiografiska boken Maskrosungen 2006. Jag gjorde misstaget att avfärda den som en vanlig ”taskigbarndomsskildring” men efter att ha träffat författaren på Bokmässan bestämde jag mig för att läsa den. Det ångrar jag inte, då det är en både gripande och välskriven bok.

Sandra har också skrivit den psykologiska spänningsromanen Svedd och nu senast Absorbera, som endast publicerats på nätet än så länge.

 

Din bok Maskrosungen är självbiografisk och fruktansvärt hemsk, hur överlever man egentligen en sådan barndom och går det att glömma och förlåta?

Jag tror att jag klarade mig bra eftersom jag mentalt lyckades sätta mig själv utanför situationen, att jag kunde se det sjuka i allting. Jag var också väldigt rationell och löste konkreta problem på egen hand. Min farmor var ett fint stöd, hon fanns nära men dömde aldrig, bara kramade och var en närvarande vuxen.

 

Din senaste bok Absorbera släpptes som följetong på din hemsida. Hur har responsen varit?

Bra! Det kom till och med fram folk på bokmässan och pratade om den, mycket oväntat måste jag säga. En notis i en lokaltidning blev det också.

Jag kan ju avslöja här att den skrevs löpande under de sex veckorna. Ett jäkla tempo, ingenting jag vill göra om igen, men det var ett kul experiment och jag har för avsikt att gå vidare med texten och se om jag hittar ett förlag som hakar på.

Har du någon ny bok på gång och finns det i så fall någonting du kan avslöja om den?

 Ännu en psykologisk spänningsroman som är otäck och sorglig. Den har kallats ”tekniskt komplicerad”, ”en konstnärlig satsning” och ”en för svenska förhållanden ytterst udda roman” av förläggare och lektör. Jag kan väl gissa att jag har kommit halvvägs i arbetet.

 

Julkalendrar hör julen till, vilken är din favorit? 

På TV är det Trolltider som jag minns från barndomen, och nu i vuxen ålder måste jag säga Kaspar i Nudådalen från 2001, Per Oscarsson var strålande där.
Annars är det väldigt trevligt med chokladkalendrar.

 

Vad är det bästa med julen?

Maten, ljusen och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

 

Hur firar du?

I år blir det i nya huset på landet. Första gången på flera år som vi är i Sverige under hela julhelgen. Vi har haft en förkärlek till att vara någon annanstans, där det är mycket varmare.

 

Vilka böcker om jul skulle du vilja tipsa om?

Mamma Mu och Kråkans jul. Passar alla. Kråkan är en mycket intressant figur.

 

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?

Inga. Jag har femtio hemma som jag vill läsa. De ligger på hög.

 

Vilken bok borde alla få i ett paket?

Aprilhäxan av MajGull Axelsson till alla vuxna, och till alla barn de tre böckerna om Clementina av Sara Pennypacker.

 

Vilken känd person vill du ge en bok i julklapp och vad får han eller hon?

Jag vill ge en tom dagbok till Jan Guillou där han kan skriva om allt det som inte var med i den mycket läsvärda Ordets makt och vanmakt: mitt skrivande liv. Sen får han gärna skicka den till mig.

 

TÄVLING

Som en bonus idag lottar jag, eller rättare sagt Sandra, ut ett exemplar av vardera Maskrosungen och Svedd. Två lyckliga vinnare alltså.  Jag vill att du ska svara själv på den sista frågan i den här intervjun, dvs Vilken känd person vill du ge en bok i julklapp och vad får han eller hon? Svara i en kommentar eller i din blogg. Glöm inte att länka hit och/eller lämna en kommentar om du svarar hos dig själv. Glöm inte heller att berätta vilken av de två böckerna du helst vill ha.

 

Jag drar en vinnare 14/12 kl. 18.00 och meddelar vilka som vunnit strax därefter.

 

Stort tack Sandra för att du ville vara med här. Jag kommer definitivt att läsa mer av dig! Kul idé förresten att ge Guillou en tom skrivbok.

10 reaktioner på ”Lucka nummer 4 Sandra Gustafsson”

  1. Jag skulle vilja ge Magdalena Ribbings bok ”Nya stora etikettboken” till Alexander Bard!!
    (Om jag vinner vill jag helst ha ”Maskrosungen”.)

  2. Jag skulle vilja ge Bibeln till Jesus så att han får se hur hans ord spridits världen omkring!
    spelar ingen roll vilken bok jag vinner, har inga av henne!

  3. Jag tror jag skulel ge ”Flyga drake” till erik ullenhag och hoppas att den ger honom något, som den gav mig.

  4. Jag skulle vilja ge ”Världens lyckligaste folk” av Lena Sundström till alla politiker. Så att dem vet vad som händer om man släpper in rasistiska tankar i politiken.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: