Säg hej till Johanna L

Foto: Leif Hansen

Även Johanna Lindbäck har tagit sig tid att svara på några frågor. Kul, då jag verkligen gillar hennes böcker.

Din senaste bok Välkommen hem har just kommit ut. Den handlar inte om någon som flyttar, utan om Sara som kommer tillbaka hem. Annars är just en flytt eller stor förändring ofta med i din bok. Hur kommer det sig?

Ja, flyttarna, herregud. Det är bara så himla bra dramaturgiskt med flyttar! Man kan börja om, folk känner en inte, allt blir extra svårt, osv. Mycket tacksamt för att skapa konflikter i en historia.

I de två första böckerna var det döda mammor och då tänkte jag att nu får jag verkligen undvika det ämnet framöver för att inte hamna i ett fack, men sen trillade jag in på flyttar istället.Och stora förändringar, det är helt enkelt för att en historia behöver en förändring. I brytpunkten mellan vad man vill ha och vad man egentligen behöver ligger ju ofta en förändring, stor eller liten. Huvudpersonerna kan inte vara likadana när boken börjar som när den slutar, något måste hända!

Sara kommer hem som en ny människa, men vill samtidigt att livet ska vara som vanligt. Har du själv erfarenhet av att vara borta och sedan flytta tillbaka?

Ja, efter gymnasiet var jag i USA ett år som au-pair så det där med att komma hem och tro att allt är ungefär lika som innan man for är nog från den erfarenheten.

Jag känner ofta igen mig väldigt mycket i dina böcker och tillhör ändå inte målgruppen. Vad brukar du få för reaktioner från dina läsare?

Jag får glädjande nog ofta höra att man känner igen sig och att det är saker man skulle kunna eller har råkat ut för. Mest har det varit om Agnes i Tänk om det där är jag.

Kanske det är mer tjejer som hör av sig än killar kanske? Sen brukar jag ofta få höra att språket / det tonåriga är bra fångat från både unga och vuxna.

En del föräldrar har också mejlat av sig efter de läst min första bok, En liten chock, och gillat pappan i den. Det tycker jag är skitkul!

Författare får kanske inte ha några favoriter bland sina karaktärer, men jag frågar ändå. Har du någon favorit?

Mmm… jag är ju himla svag för killarna i den här nya boken, Adrian och Mattias. Gud, vad roligt det var att skriva dem. Jag har alltid svårt att släppa karaktärerna efter jag är färdig med boken, men de här känns extra svåra. Så tomt att jag inte ”får” tänka på dem mer. Skulle vilja skriva några kapitel till liksom!

Förutom dem så gillar jag Erik i förra boken Saker som aldrig händer. Har verkligen tänkt att Erik borde få en egen bok.

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer inför årets mässa?

Det blir en superrolig mässa i år för jag ska göra så olika saker. Har ett samtal på Akademibokhandelns unga scen om varför vuxna kan/ska läsa ungdomsböcker på torsdag, ett miniseminarium där Katarina von Bredow och jag ska intervjua varandra på fredag, och ett framträdande i mitt förlags Rabén&Sjögrens monter i samband med det.

Sen på söndagen ska jag och Amanda Hellberg (Döden på en blek häst) ha en programpunkt tillsammans som handlar om att skriva. Det är på Världskulturmuséet.

Slutligen, det här är en bokblogg och jag skulle vilja att du tipsar om några bra böcker!

Får jag säga Jellicoe Road av Melina Marchetta? Jag har tipsat om den hysteriskt mycket på bokhora och i alla sociala medier sen i våras, men den ÄR så fantastisk. I slutet på Välkommen hem så listar jag lite inspiration och tack och där finns Jellicoe Road med. Melina Marchetta har blivit min nya författaridol.

Om jag ska ta en annan så säger jag Yarden av Kristian Lundberg. Klass, hemvist, livsvillkor, trygghet. Den är så stark.

Yarden låter helt klart som en ”Linda-bok”, men hur det gick med Jellicoe Road vet ni kanske.

Johanna Lindbäcks böcker tycker jag däremot definitivt att du ska läsa, oavsett hur gammal du är!

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: