Tematrio – Skolmiljöer

Skolan har dragit igång och jag med den. Första veckan handlade det om att inspireras och planera. Nu har eleverna kommit, min kollega har varit sjuk och jag klonad, vilket betyder att toabesök varit lyx och raster obefintliga. Skönt ändå att dra igång, men tempot hade gärna fått vara lite lugnare. Jag är väl värd en helg mycket, mycket snart.

Någon som också börjat skola är min egna lilla nolla. Vad hemskt att kalla förskoleklass för nollan egentligen, men äldste sonen är riktigt nöjd och glad med sin nya klass och sin snälla fröken. Lillebror är kvar på den lilla förskolan och har helt plötsligt inga äldre kompisar som bestämmer över honom. Nyttigt det också. Nyttigt också för modern med kontrollbehov att släppa kontrollen och bara glädjas åt att de båda har det bra.

Varför babblar jag då om detta? Jo, Lyrans tematrio är tillbaka och den handlar om skolan.

Berätta om tre böcker som utspelar sig i skolmiljö!

1. Det går inte att skriva om böcker i skolmiljö utan att nämna Den hemliga historien av Donna Tartt. På ett universitet finns en lite, exklusiv grupp som studerar grekiska för professor  Julian Morrow. Några udda personligheter som binds samman av trådar som till slut trasslar ihop sig totalt. En mycket bra bok.

2. I Tusen gånger starkare av Christina Herrström kommer en ovanlig tjej till klassen. Hon har inte fattat att det finns olika regler för tjejer och killar och att tjejernas uppgift är att stå i bakgrunden som dekoration. Synas men inte höras. Det här är en något övertydlig, men väldigt bra bok,  att läsa tillsammans med ungdomar.

3. Böckerna om klass 1B av Helena Bross är riktigt charmiga. Den senaste vi läste är också den första i serien, Spöket i skolan, som handlar om hur läskig skolan kan te sig precis innan man börjar där.

3 reaktioner på ”Tematrio – Skolmiljöer”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: